Image

Waarom kamperen deze herfstvakantie?

Kamperen in de herfstvakantie? Ik krijg soms rare blikken als ik vertel dat we in de herfstvakantie gaan kamperen. ‘Dat is toch veel te koud!’ ‘Er is geen klap te beleven op de camping?’ De kou daar bereiden we ons goed op voor en verder is het echt genieten in de herfst in de natuur.

Kamperen in de herfstvakantie? Ik krijg soms rare blikken als ik vertel dat we in de herfstvakantie gaan kamperen. ‘Dat is toch veel te koud!’ ‘Er is geen klap te beleven op de camping?’ De kou daar bereiden we ons goed op voor en verder is het echt genieten in de herfst in de natuur. Wat mij betreft is de herfst gewoon het mooiste seizoen van het jaar en dan wil ik buiten zijn. Daarom acht redenen waarom ik graag met mijn kinderen kampeer in de herfstvakantie.

Indian summer, dat klinkt al beter dan herfst
Bij het woord herfst moet ik ook meteen aan kou en guur weer denken daarom gebruik ik liever Indian summer. In Nederland ligt de gemiddelde temperatuur in oktober tussen de 10 en 14 graden. Dat is fris maar niet te koud om te kamperen en betekent dat je met een beetje geluk nog een zomers dagje van een graad of 19 mee kunt pakken. ‘s Nachts en ’s avonds kan het wel flink afkoelen maar met deze tips tegen de kou hou je het lekker warm.

Rust, rust, rust
Er is inderdaad geen klap te doen op de meeste natuurkampeerterreinen in de herfstvakantie en dat is nou juist zo fijn. Omdat er vaak maar weinig kampeerders zijn hebben de kinderen alle ruimte om te rennen, spelen en ontdekken. Doordat je bijna de enige bent is het ontzettend stil op de meeste campings en hoor je ‘s avonds enkel het ritselen van de bladeren en het loeien van de wind.

Je kunt de herfst door de ogen van een kind zien
Geef je kinderen eens een fototoestel of telefoon mee als je gaat wandelen in de natuur in de ‘Indian summer’. Ze zien hele andere dingen dan jij en kunnen je verrassen met hun kijk op de wereld. Omdat het licht in de herfst meer gefilterd wordt door de bewolking en de zon minder fel is kun je makkelijk hele mooie natuurfoto’s maken. Voor het mooiste licht kun je het beste direct na het ontbijt of tegen het einde van de middag jouw kinderen op pad sturen.

Een pallet van rood, bruin, groen en geel
Half oktober is de herfst op zijn mooist. Het meeste groen is verdwenen maar de bomen zijn nog niet kaal. Als je door het bos loopt of vanuit je tent het veldje rondkijkt is het soms net alsof je in een kleurig schilderij van Vincent van Gogh terecht bent gekomen. Als ik thuis blijf maak ik misschien één boswandeling in de hele herfstvakantie. Nu hoef ik maar onder mijn luifeltje vandaan te kijken om dit schitterende kleurenpallet van de natuur te kunnen zien.

Herfststukjes en kastanjebouwwerken maken
In de herfst is er zoveel te vinden voor de kinderen. Mooie bladeren, kastanjes, eikels, beukennootjes liggen in de natuur voor het opraken. Na een wandeling komen we vaak met tassen vol terug bij de vouwwagen en dan is het bouwen geblazen. De meest schitterende plaksels worden gemaakt, stellages van satéprikkers met kastanjes waar wolkenkrabbers bij verbleken en hele teksten geschreven met beukennootjes. Lekker samen fröbelen met de kampeerkachel aan en een lekkere warme chocolademelk onder handbereik.

Een kabouter of kinderwandelroute lopen
Lekker warm aangekleed op zoek naar de vrienden van Dorus de Das of Kim de Kabouter. Op heel veel plekken in Nederland zijn inmiddels speciale kinderwandelroutes uitgezet van één tot vijf kilometer voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Onderweg moeten ze kabouters zoeken en vragen beantwoorden of juist spannende speeltoestellen bedwingen. Een kinderwandelroute kun je natuurlijk prima combineren met een struinwandeling om eikeltjes en andere cadeautjes van de natuur te verzamelen.

Je kunt op paddenstoelenjacht met een expert
Paddenstoelen hebben een ontzettende aantrekkingskracht op kinderen en volwassenen. Welke zijn giftig of juist eetbaar? Hoe krijgen ze zulke gekke namen? Waarom hebben ze zo’n gekke vorm. Wij gaan dan ook graag op paddenstoelenjacht. Met de paddenstoelengids en de loep in de hand op zoek naar rodekoolzwammen, elfenbankjes en fluweelpootjes. Wil je liever met een expert op pad? De hele maand oktober organiseert IVN in heel Nederland verschillende ‘Paddenstoelen excursies’ inclusief speciale paddenstoelenspeurtochten voor kinderen. Kijk snel of er iets georganiseerd wordt in de buurt van jouw favoriete Natuurkampeerterrein!

Het is vroeg donker dus maak het licht
Op veel Natuurkampeerterreinen mag je een kampvuur bouwen. Een kampvuur bouwen is al leuk in de zomer maar nog veel gezelliger in de herfst. Het wordt vroeger donker waardoor het vuur zich duidelijker aftekent maar vooral ook lekker warmte afgeeft. Met het hele gezin marshmallows, pannenkoeken of broodjes bakken dat vinden de kinderen maar ook papa, mama en opa en oma super leuk.

Al met al genoeg redenen om met de kinderen te gaan kamperen deze herfstvakantie. Laat je dus niet afschrikken door de naam herfst maar geniet van al het moois dat de Indian summer te bieden heeft.

En ook na de herfstvakantie kun je nog kamperen! Kijk hier voor een lijst met Natuurkampeerterreinen die de hele winter open zijn.