Image

Ben jij klaar voor het kampeerseizoen?

Gieren bij jou ook de kampeerkriebels door je lichaam bij de eerste lentezon?

Als Kampeermeneer is ‘kamperen, kamperen, kamperen’ het enige wat ik nu kan denken. Dus de eerste kampeertrip voor dit voorjaar heb ik al gepland. Tent van zolder, kampeerkeuken uit de kelder en klaar om te vertrekken. Denk je dan. Na 30 jaar kamperen weet ik wel beter. Deze tips helpen je bij de voorbereiding op het nieuwe kampeerseizoen!

Maak een kampeerchecklist

Is alles nog compleet? Het is een van de grootste ergernissen van kampeerders. Op het kampeerterrein erachter komen dat je iets vergeten bent. De koekenpan die je voor het kerstdiner uit de kampeerspullen hebt geleend, de kruiden die je snel uit je kampeerkit hebt gehaald zodat je niet naar de supermarkt hoefde of de peddels van de roeiboot die door de kinderen bij het vlottenbouwen zijn gebruikt. Voor je het weet, is de kampeeruitzet niet meer compleet.

Dit is het uitgelezen moment om een kampeerchecklist te maken. Een lijst waar je alles opzet wat je meeneemt als je gaat kamperen. Stop de lijst bij je kampeerspullen en loop hem iedere keer als je gaat kamperen, maar vooral aan het begin van het seizoen, door om zo niets meer te vergeten.

Dingen die vaak na de winter worden vergeten of niet worden aangevuld na een kampeerseizoen zijn:

 • Verlengsnoeren
 • Campingstekkers
 • Servies dat kapot is gegaan
 • Pannen
 • Afwasmiddel
 • Kruiden
 • Ballen en shuttles
 • Vogel-/natuurgids
 • Haringen
 • Grondzeil
 • EHBO-kit
 • Batterijen
Image

Zet je tent op!

Na de laatste kampeertrip van het jaar ruim ik altijd alles snel droog op. Kleine en nodige reparaties worden dan vaak uitgesteld. Dat is jammer, want in de lente ben je vaak vergeten dat er iets stuk is. Zo heb ik al eens in het voorjaar op een camping met ducttape de gespleten stokken van een tunneltent staan repareren. Alleen omdat ik vergeten was dat die bij het afbreken een paar maanden daarvoor gespleten waren. De beste manier om dit te voorkomen is om minimaal twee weken voor vertrek je (voor)tent even op te zetten in de tuin of in het park. Controleer daarbij:

 • of alle stokken nog heel en aanwezig zijn;
 • of de ritsen het nog doen;
 • of de elastieken nog voldoende rek hebben en niet zijn uitgedroogd;
 • of er geen schimmelplekken zichtbaar zijn (droge zolders blijken niet altijd even droog);
 • of de scheerlijnen nog werken (het plastic verdeelplaatje wil nog wel eens broos worden);
 • of de naden niet losgelaten hebben.

Als er iets kapot is, heb je nog voldoende tijd om het te repareren. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om alle horren even open te zetten en de tent lekker te luchten.

Image

Is de gastank nog vol?

Kook je op gas, check dan aan het begin van het seizoen of er nog voldoende gas in de gasfles zit. Dat scheelt een maaltijd met rauwe kip of ongekookte rijst. Het controleren van de inhoud kan op verschillende manieren. Er zijn voor een paar tientjes handige levelcheck-apparaatjes bij de kampeerhandel te krijgen waarmee je de inhoud van jouw flessen kunt controleren. Er is ook een gratis Primagaz inhoudsmeter app voor IOS en Android die hetzelfde doet. Deze app werkt ook voor de meeste andere stalen gasflessen met een leeggewicht van meer dan vier kilo. Een laatste manier om de inhoud van je gasfles te controleren is door hem te wegen. Op iedere gasfles staat in de kraag of op de bodem aangegeven wat het tarra (leeg) gewicht en het volle gewicht van een fles is. Als je de gasfles weegt en daar het tarra gewicht op in mindering brengt, dan weet je hoeveel er nog in de fles zit.

Controleer ook meteen de gasslang

Als je de gasflessen dan toch checkt, kun je meteen ook de slangen controleren op lekken. Doe dit buiten. Sluit de slang van bijvoorbeeld de skottelbraai of het gasstel aan op de gasfles. Smeer deze in met zeepsop. Smeer vooral de koppelingen goed in. Zet nu de gaskraan open op de fles. Als er bellen ontstaan heb je te maken met een lek en moet je de slang vervangen.

Bereid je telefoon voor op het kampeerseizoen

Niet iedereen wil zijn mobiele telefoon gebruiken tijdens het kamperen. Zelf vind ik kampeerapps juist erg handig. Tijdens het kampeerseizoen maak ik er veel gebruik van. Gedurende de winter verdwijnen veel van die apps weer van mijn telefoon om ruimte te maken voor andere dingen. Ter voorbereiding op het kampeerseizoen download ik de wegenkaarten voor de navigatie app, komen de fiets en wandelapps weer op de telefoon en natuurlijk de Kamperen app. Met de Kamperen app kun je gemakkelijk zoeken naar Natuurkampeerterreinen bij je in de buurt. Faciliteiten, tarieven, foto’s: alles staat erbij.*

Download de app gratis voor iOS of Android.

* Neem de Natuurkampeerkaart wel mee als je gaat kamperen! Deze geeft je toegang tot alle 144 Natuurkampeerterreinen.
Image

Is de reisverzekering nog up-to-date?

Zonder reisverzekering ga ik niet meer op pad. Daarom hebben wij een doorlopende verzekering, zodat ook de kampeerweekendjes zijn gedekt. De start van het kampeerseizoen is een goed moment om te overwegen óf je er een nodig hebt en zo ja welke. Ook als je wel al een reisverzekering hebt, is dit een mooi moment om te controleren of je nog wel de juiste verzekering hebt met de juiste dekking en prijs. Datzelfde geldt voor caravan- en vouwwagenverzekeringen. Misschien kun je besparen door deze over te sluiten en een extra weekendje kamperen te verdienen dit jaar?

Pak je agenda

Maak gebruik van je kampeerkriebels en maak je kampeervoornemens waar dit jaar. Ieder jaar neem ik me voor om meer korte kampeertrips te gaan maken. Als ik ze echter niet plan, dan komt het er niet van en staan de weekenden, voordat ik het weet, vol met andere leuke dingen. Pak daarom nu aan het begin van het seizoen je agenda en hou een paar weekenden vrij om te gaan kamperen. Pak dan meteen ook Het Groene Boekje er nog eens bij en kies de Natuurkampeerterreinen uit die je in die weekenden wilt proberen. Zo maak je het voldoende concreet, zodat je dit jaar wel die weekenden gaat kamperen.

Waar wacht je nog op?

De voorbereiding op het kampeerseizoen kan beginnen. Haal de tent dus maar van zolder, de caravan of camper uit de stalling – check, check, check – en je bent klaar om dit voorjaar weer heerlijk van het buitenleven te gaan genieten. Er zijn natuurlijk nog 1000 andere dingen die je kunt doen ter voorbereiding op het kampeerseizoen. Heb jij nog een waardevolle tip, dan horen we die graag via Facebook of Instagram.

Waar ga jij kamperen?

Image

Tjerk Romkema is blogger en eigenaar van Kampeermeneer.nl. Hij kampeert al zijn hele leven en kampeert met zijn gezin het liefste in een tent, maar flirt af en toe ook met een vouwwagen. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampeerterreinen met kampvuursfeer, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Als kampeermeneer deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en tips en verhalen.