Op de achtergrond een weiland vol koolzaad. Vooraan Barend op een volgeladen racefiets

Fietsvakantie en Trekkershutten

Zoevend door geurend fluitenkruid en knalgele velden vol koolzaad. Marieke en Barend fietsen in vier dagen door Groningen en Drenthe van een knus hutje naar hippe ton. ‘Wat een heerlijkheid om door de weidsheid en leegte van het Noorden te fietsen om vervolgens ’s avonds in een gespreid bedje te duiken!’

Uitgerust met twee racefietsen, een zwevend bagagerekje met fietstassen plus een slaapzak achterop vertrokken we op dinsdag 10 mei, onze trouwdag, met de trein naar het Hoge Noorden. Vooraf zoek ik de leukste hutjes op Trekkershutten.nl: door de zoekfunctie op de kaart en het goed verspreide, grote aantal hutten die altijd betaalbaar zijn, is dit ontzettend handig als je op fietsvakantie gaat. Mijn man Barend maakt vervolgens een route van hut naar hut waarbij hij zoekt naar de mooie, slingerende, kleine paadjes, die hij op zijn gps inlaadt.

Wij doen dit zo al jaren, en overnachten altijd in Trekkershutten. Het liefst in mei, omdat de natuur dan tot bloei komt in tientallen verschillende kleuren groen, getooid met bloesem en bermbloemen. Dit jaar sliepen we drie keer in een hut op een Natuurkampeerterrein, wat het nog mooier maakte.

Dag 1: De slaapzak in bij Maarlandhoeve

Zodra we station Buitenpost (tussen Groningen en Leeuwarden) uitfietsen, voel ik me al vrijer: de bermen vol fluitenkruid, de wind stevig om de oren, een weids uitzicht waarin grutto’s roepen en zich in vol ornaat aan ons laten zien. Het weer is grijzer dan voorspeld, maar het is wel heerlijk warm. Met de wind in de rug fietsen we eerst een stuk door Friesland, langs It Grutte Ear: het grootste satelliet-grondstation van Nederland, over mooie slingerpaadjes richting het Lauwersmeer. Hier rennen kuddes wilde paarden met ons mee, stoppen we bij de vogelkijkhutten in de hoop een zeearend te spotten en genieten we volop van de wild- en weidsheid van dit prachtige gebied.

Tegen het einde van de middag piept de zon tussen de wolken door en zo rijden we richting Uithuizen, door verrassend mooie dorpjes, langs prachtige Groningse statige boerderijen en huizen. Hier ligt Natuurkampeerterrein Maarlandhoeve, met ook al zo’n mooi, eeuwenoud, statig huis, en appelboompjes met bloesem, uitkijkend over de velden. We kunnen lopen naar het centrum en scoren hier bubbels voor onze trouwdag en een lekkere maaltijd die we knus opeten in de comfortabel uitgeruste Trekkershut, met eethoek en keuken! Voldaan na 85 kilometer fietsen kruipen we tegen elkaar aan in onze slaapzakken.

Image
Marieke en Barend vieren hun trouwdag met bubbels op de Maarlandhoeve in Uithuizen

Dag 2: Het superschattige hutje van BuitenWedde

Na een heerlijke nacht en dampende koppen koffie vertrekken we in de zon eerst naar het noorden. Op het uiterste puntje van Nederland, onze eigen Noordkaap, kijken we uit over de Waddenzee. De zon straalt en de wolkenpartijen maken dat we ons in een klassiek Hollands schilderij wanen. Overal zijn RUST-punten te vinden, waar we onze broodjes met koffie nuttigen.

Ik had verwacht dat Groningen vooral lange rechte wegen en stoffige akkers zou hebben, maar het tegendeel is waar. De dorpen zijn oeroud en ontzettend charmant; de huizen statig en indrukwekkend. Door knallend gele velden vol koolzaad en langs beekjes en terpen fietsen we naar de paradijselijke tuin van Natuurkampeerterrein BuitenWedde. De camping ligt recht aan een natuurgebied en vanonder een weelderig groen bladerdak komen we aan op het tentenveld. Hier hebben we een superschattig hutje met een prachtig uitzicht over het landschap. De keuken staat tot onze beschikking en terwijl de regen de natuur wat verlichting geeft, zitten wij lekker aan de eettafel: de pasta smaakt goed na 90 kilometer fietsen!

’s Ochtends genieten we van de tuin die vol bloemen staat en glanst na de bui van gisterenavond. Mijn koffie dampt in de ochtendzon.

Image
De zonnige tweede fietsdag eindigt in de paradijselijke tuin van BuitenWedde

Dag 3: Het wijnvat bij De Groene Hen

Vol goede moed fietsen we naar Drenthe. Langzaam verandert het landschap: minder weids, meer bomen en oude bossen. We fietsen door een aantal schitterende natuurgebieden, langs kwakende kikkers en uitgestrekte heidevelden. In een bloemenweide smullen we van bij de bakker gekochte broodjes. De zon schijnt en we genieten met volle teugen: wat is Nederland toch mooi! Op het Dwingelderveld vragen we iemand met een telelens wat voor vogel er te zien is: het blijkt een nestelend koppel kraanvogels. Wat een schitterende vogels!

Op een terras proosten we op een geslaagde dag en fietsen daarna het laatste stuk naar de creatieve camping De Blauwe Haan. Op deze eigenzinnige camping met een vrije, inspirerende vibe hebben we op het aansluitende Natuurkampeerterrein De Groene Hen een wijnvat gehuurd: met een echt tweepersoonsbed en een zitkamertje met tafel. Die hebben we niet nodig, want het is warm genoeg om buiten te zitten en we eten bovendien maar wat graag in de nieuw aangelegde kas: hier groeien druiven en vijgen en ploffen we neer op een echte bank, na 90 kilometer tegen de wind in fietsen.

De volgende ochtend ontbijten we vroeg. Er staan al best wat gasten op de camping en er is sinds kort een tiny house-gedeelte waar de meest uiteenlopende duurzame huisjes te zien zijn. Je voelt op de camping al echt de vakantiesfeer. We ontbijten heerlijk buiten en vertrekken voor het laatste stukje naar station Meppel. We moeten vandaag op tijd thuis zijn om de kinderen te onthalen op het schoolplein na hun schoolkamp. Vanaf station Amersfoort fietsen we in een uurtje naar ze toe.

Image
Deze dag fietsen Marieke en Barend door Drenthe en overnachten in een wijnvat bij De Groene Hen

Dag 4: Dankbaar thuiskomen

Uitgewaaid, lichter en voldaan komen we dankbaar en vol frisse energie weer thuis. Wat is dit toch fijn! Het is zo ontspannen: de combinatie van onderweg zijn, in de natuur zijn, ook na het fietsen, terwijl je knus en beschut steeds in een ander hutje slaapt. Met vier dagen en drie nachten heb je toch het gevoel zeker een week weg geweest te zijn. Al fietsend kun je bovendien best een groot gebied bestrijken, waardoor je onderweg zo veel ziet en tegenkomt.

Wij gaan zeker volgend jaar weer, jij ook?

Marieke van Kiekbuiten! is het liefste zo veel mogelijk buiten. Al wandelend, fietsend, kamperend en vooral genietend beleeft, kijkt, klikt en deelt ze buiten met je. Het is haar missie zo veel mogelijk mensen mee naar buiten te nemen, ga je ook mee naar buiten? Volg haar hier op Instagram.

Image

Meer lezen?

  • Image

    Wijtske overnachtte eerder op Natuurkampeerterrein BuitenWedde en deelt haar ervaring. ‘Terwijl we onze camper over de oprijlaan van Natuurkampeerterrein BuitenWedde rijden, wat ook als een Frans landweggetje voelt, staat Fedda, één van de eigenaressen, ons al op te wachten met een grote glimlach op haar gezicht.’

  • Image

    Voor veel mensen is een fietsvakantie ultieme vrijheid. Je hoeft alleen maar te trappen en verder niets. Alles wat je daadwerkelijk nodig hebt, blijkt in twee fietstassen te passen. Inspiratie opdoen voor verschillende meerdaagse fietsroutes van Natuurkampeerterrein naar Natuurkampeerterrein? Bekijk de themapapgina ‘Op vakantie met de fiets’.

  • Image

    Sijmen en Sarah hebben voor een half jaar hun huis ingeruild voor twee sterke fietsen en twaalf tassen. Ze delen 6 tips om je fietsvakantie leuk te houden. Alvast een tip: Fiets zonder haast (en doe middagdutjes)!