Image

Van boerencamping naar groen paradijs

Onlangs werd Klein Schoor in Nederweert (LB) erkend als Natuurkampeerterrein. Eigenaren Teun en Inge stellen zich voor en vertellen hoe zij hun terrein elk jaar groener en duurzamer maken. ‘Met een beetje liefde en aandacht keert de natuur terug.’

Als kind liep Teun al rond op Klein Schoor, de camping van zijn moeder. ‘Ik ben groot geworden tussen de gasten. Het was een nette boerencamping. Alles strak, caravans op een rij, met seizoensplekken. Vijf jaar geleden vroeg mijn moeder me of ik de camping wilde overnemen. Ik was toen 25 jaar en was veel aan het reizen. Dit is natuurlijk een serieuze onderneming, dus ik moest er wel even over nadenken.’

Van boerencamping naar groen paradijs

Uiteindelijk besloot Teun het wel te doen, omdat hij alle vrijheid kreeg. ‘Dat was mijn voorwaarde, dat ik het op mijn eigen manier mocht doen. Ik wilde dat het kampeerterrein natuurlijker en creatiever zou worden.’ Na een jaar kwam Inge erbij, nadat Teun en Inge elkaar tijdens het reizen ontmoet hadden. ‘Ik kom uit de stad, maar wilde graag gras onder mijn voeten. Nu doen we het samen.’

De nette boerencamping veranderde langzaam in een groen paradijsje. Inge: ‘We hebben heel veel fruitbomen en inheemse struiken geplant, en we hebben een moestuin aangelegd. Met een beetje liefde en aandacht keert de natuur terug en zien we meer beestjes. Je hoort de vogels en afgelopen jaar hadden we een egeltje! Daar waren we heel blij mee, want het laat zien dat de biodiversiteit groeit op ons terrein.’

Image
Inge en Teun in de buitenkeuken op Klein Schoor

Nieuwsgierige kampeerders

‘We kennen elkaar van het reizen’, vertelt Teun. ‘Daardoor hebben we een andere kijk op het leven gekregen. Wij willen minimalistisch leven, proberen om de cirkel zo veel mogelijk rond te krijgen.’ Hoe dat er in de praktijk uitziet? ‘Er is een composttoilet en de buitendouche gebruikt opgevangen regenwater, maar je kunt ook in de vijver springen om op te frissen.’

Inge vult aan: ‘De keuze laten we bij kampeerders, op het terrein staat ook een sanitairgebouw met alle voorzieningen. Toch zien we dat meer dan de helft van de kampeerders toch voor het composttoilet kiest.’ ‘Onze gasten zijn heel erg nieuwsgierig’, vertelt Teun. ‘Ik vind het leuk om ze op deze manier, vanuit hun eigen nieuwsgierigheid, te laten nadenken over watergebruik.’

Image
Met de klok mee: de moestuin, yogavlonder, buitenkeuken en composttoilet

Groeien

Wat je nog meer op Klein Schoor vindt? Een grote compostbak, yogavlonder en een buitenkeuken waar elke zaterdagavond gekookt wordt met groenten uit eigen moestuin. Veel van de gebruikte materialen zijn gerecycled. Verder vind je hier rust. ‘Dat komt simpelweg omdat de natuur hier centraal staat’, vertelt Inge ‘De helft van ons terrein is voor kampeerders, de andere helft voor de natuur, de vijver en de moestuin. Daaromheen is er veel ruimte om rond te lopen, zo zie je hoe alles steeds meer uitgroeit.’

Het waren kampeerders die verbaasd waren dat Klein Schoor nog niet was aangesloten bij het netwerk van Natuurkampeerterreinen. Inge: ‘Zo ging het balletje rollen. In het najaar was de erkenning als Natuurkampeerterrein rond, vanaf dit jaar staat het terrein in Het Groene Boekje.’

‘We zijn heel benieuwd wat natuurkampeerders van ons terrein vinden’, vertelt Inge. ‘De natuur keert steeds meer terug, maar het is niet zo dat je hier midden in het bos kampeert.’ Nog niet, want Inge en Teun hebben grote plannen. ‘Alles blijft de komende jaren groeien en groener worden. Uiteindelijk kun je hier tussen de bomen kamperen en met je hangmat tussen de bomen hangen.’

Kom je kamperen op Klein Schoor?

Op de terreinpagina vind je alle informatie