Image

Blog: Vriendenweekend in de natuur

Het begint al een mooie traditie te worden: elk jaar gaan we met onze vriendengroep een weekendje weg. Een jaar geleden legden we een weekend in juni vast om met elkaar te gaan kamperen. Tentjes mee, lekker eten, spelletjes spelen, kampvuur aan, de natuur in – dat is het plan.

Er zijn twaalf GroepsNatuurkampeerterreinen waar je terecht kunt, waarvan er één in België ligt. Je huurt er een veld of volledig terrein voor je groep af. Zo heb je alle ruimte en kun je je eigen gang gaan zonder andere kampeerders tegen te komen (en vice versa).

Wij kiezen voor De Wolfskuil in Ommen. Daar zijn twee opties: je huurt een veld waar al tenten staan of kiest voor een veld waar je je eigen tentje kunt neerzetten. Onze groep, bestaande uit 16 volwassenen, gaat voor het laatste. Dat betekent dat het veld De Den van vrijdagmiddag tot zondagavond helemaal van ons is.

Een kooktent en verse broodjes

Vrijdagmiddag schijnt de zon als de eerste tentjes worden opgezet. Iedereen druppelt ‘binnen’. Sommigen hebben vrij genomen van werk, anderen arriveren aan het begin van de avond. Op ons veld staat een volledig ingerichte kooktent met een groot gasfornuis, koelkast en een kast vol pannen, servies en bestek. Daar bereiden we de salades, dekken de picknicktafels en eten met elkaar in het avondzonnetje.

Hoewel het begin juni is, koelt het ’s avonds behoorlijk af. Gelukkig mag je hier een kampvuur maken en kun je hout per kruiwagen bestellen. Na het eten gaat het vuurtje aan en zitten we er met z’n allen omheen. Wijntje of kop thee erbij, marshmallows – het is gezellig.

Image

De volgende ochtend zien we een fijne verrassing als we onze tent uitkruipen. De bakker is al langs geweest en heeft verse broodjes en croissantjes neergezet in de kooktent. Dat is ook een groot voordeel van De Wolfskuil: geef op de bestellijst aan waar je zin in hebt en het brood wordt de volgende ochtend bezorgd. We ontbijten met elkaar aan de picknicktafels en maken ons daar klaar voor ons uitje: we gaan kanoën!

Kanoën in het Vechtdal

Ben je op zoek naar een leuk uitje tijdens het kampeerweekend, maar weet je niet wat er in de omgeving te doen is? Daarvoor heeft De Wolfskuil iets bedacht: op de website zie je alle activiteiten die je in de buurt kunt doen. We hebben even getwijfeld over mountainbiken, maar besluiten om toch het water op te gaan. Waarom? Omdat je in het Overijssels Vechtdal prachtig kunt kanoën.

Met busjes worden we weggebracht en we peddelen dan 12 kilometer terug naar Ommen. Dat gaat via de Regge en de Vecht. Vooral de eerste kilometers zijn prachtig: de zon schijnt volop en we varen door een stiltegebied. Over het water vliegen libellen en we zien zelfs een ijsvogeltje voorbij komen! Onderweg meren we aan en picknicken op een mooi plekje langs het water. Helaas gaat het precies dan regenen, dus deze lunch valt een beetje in het water. Maar verder: deze kanotocht is een dikke aanrader.

Samen pizza’s bakken

Terug op De Wolfskuil spelen we een paar spelletjes. Er wordt gevoetbald en Kubb, het houten blokkenspel, komt tevoorschijn. Mocht je het niet hebben of vergeten zijn, dan kun je Kubb ook huren. Voor een paar euro kun je er dan een weekend van genieten.

Image

Daarna gaat de pizza-oven aan. Nog zo’n pluspunt van deze locatie: je kunt de oven, inclusief hout, huren. En je maakt het jezelf helemaal gemakkelijk door ook pizzadeeg en saus erbij te bestellen. Zelf toppings halen en je kunt aan de slag. En wat is er nou lekkerder dan een zelfgemaakte pizza?

Tijdens het eten gaat het helaas weer regenen. Gelukkig staat op ons veld ook een grote tent met tafels en bankjes waar we kunnen zitten. Zodra het droog is, verplaatsen we weer naar buiten en gaan rond het kampvuur zitten. En daar zitten we weer de hele avond, tot iedereen rozig z’n tent induikt.

De volgende ochtend zien we de zon gelukkig weer. Er worden pannenkoeken gebakken in onze buitenkeuken en we genieten van dit warme ontbijtje. De eersten pakken alvast hun tent in en gaan naar huis, anderen plakken er nog een dagje aan vast. Want het terrein is ook de hele zondag nog van ons. Ideaal als je nog iets leuks in de omgeving wil doen.

Eenmaal thuis is het nagenieten. Iedereen deelt foto’s in de groepsapp en er wordt ook alvast een weekend voor volgend jaar geprikt. Met als enige vraag: welk groepsterrein gaat het dan worden?

Deze blog werd geschreven door Ieke Schout, marketing- en communicatiemedewerker van De Groene Koepel en (freelance) podcastmaker.

Kom je ook kamperen met je vriendengroep of familie?

Er zijn twaalf groepsterreinen waar je terecht kunt. Welke past bij jouw groep?