Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel dit bericht

Wandelen met kinderen, dat doe je zo!

Geplaatst op 19 mei 2017

Wandelen met kinderen is soms best een uitdaging. Of het nu gaat om een rondje door het bos of een mooie bergwandeling van een aantal dagen, kinderen kunnen de sfeer behoorlijk bepalen. Gelukkig kun je met een paar voorzorgsmaatregelen ervoor zorgen dat wandelen met kinderen leuk blijft voor de kids zelf en daarmee ook voor de rest van de familie.

‘Pap zijn we er nu al bijna?’, ‘Ik wil niet meer lopen!’ en ‘Dit is zoooo saai’  – allemaal zinnen die ik regelmatig hoor van mijn kinderen. Vaak vinden ze het wandelen in eerste instantie niet echt leuk en eerder begon dan al gauw het gezeur en dat maakte dat ook ik er geen zin meer in had. Tegenwoordig maken we met onderstaande tips onze familiewandelingen voor de kinderen een stuk leuker, en daarmee ook voor onszelf!

Route, route, route
Een goede route maakt wandelen met kinderen een stuk makkelijker. Voor kinderen zijn het de lengte en de afwisseling die bepalen of ze nog zin hebben om verder te lopen. De afwisseling kun je zoeken in de omgeving. Bijvoorbeeld eerst door het bos, daarna via een zandvlakte naar een riviertje. De afwisseling kan hem ook zitten in wat je tijdens het wandelen doet. Dat kan vanalles zijn: spelletjes, lekker kletsen of een dier/boom/plant zoeken.

Er bestaan ook speciale kinderwandelroutes verspreid door heel Nederland, waarbij de kinderen bijvoorbeeld van kabouter naar kabouter of paaltje naar paaltje kunnen lopen en onderweg opdrachten kunnen doen. Zo worden zelfs de kleinste peuters snel kilometervreters.

Leeftijd = aantal kilometers
Hoever een kind kan wandelen hangt erg af van of hij het naar zijn zin heeft of niet. Als kinderen zich vermaken vergeten ze meestal hoe ver en lang ze lopen. Over het algemeen zou je echter kunnen zeggen dat de leeftijd van het kind, de afstand is die hij zou moeten kunnen lopen. Dus maximaal 2 kilometer voor een kind van twee en 8 kilometer voor een kind van acht. Datzelfde kind van acht loopt waarschijnlijk makkelijk 12 kilometer als hij plezier heeft onderweg. Begin je net te wandelen met je kinderen? Start dan met korte routes en bouw de lengte langzaam op naar langere afstanden.

Neem de tijd
Als je langzaam loopt, zie je meer. Dat is waarschijnlijk ook waardoor kinderen vaker stilstaan tijdens een wandeling. Hou er bij het plannen van wandelroutes daarom rekening mee dat je met kinderen minimaal twee keer zo lang over een route loopt. Daar komen de pauzes dan nog bij want wanneer je wandelt met kinderen pauzeer je ook vaker. Als je hier vooraf rekening mee houdt dan heb je niet steeds het gevoel dat je moet opschieten of doorlopen.

Ode aan de bolderkar en rugdrager
Vooral bij de peuters en kleuters heb je veel geduld nodig en een lange wandeling zit er met hen vaak niet in. Als je met deze kleintjes gaat wandelen is een bolderkar of rugdrager een uitkomst. Voor de kinderen is het spannender dan een kinderwagen en ze kunnen er eventueel lekker in slapen. Zelf vind ik een rugdrager handiger voor kinderen tot ongeveer twee jaar. Daarna loop ik liever met een bolderkar. Ze zijn dan zwaarder en met een bolderkar houd ik het dan langer vol, in de kar kun je dan ook tassen met proviand en kleding kwijt. Zorg er wel voor dat de bolderkar de juiste wielen voor de ondergrond heeft, met kleine harde wieltjes door het zand is vragen om moeilijkheden.

Maak het echt én verdwaal!
Een echte wandelaar heeft een rugzak, eigen waterfles én een camera of verrekijker. Dat wil je kind dus ook. De verantwoordelijkheid van een eigen rugzak en waterfles is voor veel kids een heel stoer gevoel. Met de verrekijker kunnen ze dieren en vogels spotten net als een echte ranger. Ook heel stoer vinden ze het om te helpen met kaartlezen of de weg te bepalen. Laat het dan ook zelf los want verdwalen is voor kinderen ook erg leerzaam en het brengt jou op onverwachte plekken.

Wandelen met kinderen? Ga geocachen!
In Nederland liggen meer dan 40.000 schatten verstopt. Deze zogenaamde geocaches kun je vinden met een GPS tracker of smartphone met GPS. Via de geocaching of c:geo app krijg je te zien waar in de buurt een geocache verstopt ligt. Soms zijn de ‘schatten’ verstopt in kleine kokertjes, soms in grote emmers maar bijna altijd met een souvenir er in. Het idee is dat je de geocache aan de hand van de GPS coördinaten vindt, je naam in het logboek schrijft en de gevonden souvenir ruilt voor een eigen gekkigheid. Geocaches zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden en uitvoeringen maar zijn vooral voor oudere kinderen vaak een groot succes.

Digitaal dierenkaarten sparen
Een andere leuke app waardoor kinderen wél willen gaan wandelen is Perfect Earth Animals van Staatsbosbeheer. In Nederlandse natuurgebieden zijn meer dan 10.000 digitale dierenkaarten verspreid. Deze zijn zichtbaar op een kaart in de app. Als kinderen met de app binnen 50 meter van de digitale dierenkaart komen, wordt deze automatisch aan hun verzameling toegevoegd. Ze krijgen dan ook achtergrondinformatie over het betreffende ‘kriebelbeestje’ of ‘knaagdier’. Dubbele kaarten kunnen onderling geruild worden door de telefoons bij elkaar te houden. Als ze eenmaal hooked zijn willen ze iedere dag wel wandelen.

Wandelen met kinderen is even wennen. Door rekening te houden met de lengte van de route, activiteiten onderweg te doen, goed materiaal te gebruiken en met een beetje hulp van wat apps wordt wandelen weer echt leuk, niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouders.


tjerk-rond
Tjerk Romkema is blogger en eigenaar van Kampeermeneer.nl. Hij kampeert al zijn hele leven (37 jaren lang) en kampeert met zijn gezin het liefste in een tent maar flirt af en toe ook met een vouwwagen. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampeerterreinen met kampvuursfeer, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Als kampeermeneer deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en tips en verhalen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren