Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten
fietsvakantie

Deel dit bericht

Zo houd je je fietsvakantie leuk! (Deel 1)

Geplaatst op 4 juli 2017

Dus jij gaat met je tent op fietsvakantie? Wat een goed idee! Want of je nu de wijde wereld in trekt of lekker in Nederland blijft: op vakantie met de fiets is de leukste manier van reizen. Het is hartstikke gezond, goedkoop en je bent de hele dag buiten. Elke dag is een nieuw avontuur. Je reist zonder haast en hebt de tijd om écht van de omgeving te genieten. Als kers op de taart word je er (mentaal) sterker van. Als fietsvolk zijn wij Nederlanders gemaakt voor de fietsvakantie.

Iedereen kan het. Jong, oud, dik, dun, ervaren of onervaren, het maakt niet uit. Maar vergis je niet, een fietsvakantie met de tent is een unieke manier van reizen en het is niet altijd even makkelijk. Je hebt weinig bagageruimte en uren achter elkaar fietsen is best pittig. Daarom geven we je zes tips om het voor jezelf en voor je reisgezelschap leuk te houden. Deze week deel 1 met drie tips over de perfecte uitrusting!

Tip 1: Zeemleren ondergoed en merinowol

Sportieve fietsers dragen vaak hele blitse pakjes met strakke broeken en fluorescerende shirts. Handig op de racefiets, maar niet iedereen voelt zich er prettig in. Bovendien is het niet nodig op fietsvakantie; je kunt prima fietsen met je normale (sport)kleding. Toch dragen wielrenners die broekjes niet voor niets. Uren of dagen achter elkaar op een zadel zitten, daar houden je billen niet van. Zeker niet met warm weer.

Gelukkig is er fietsondergoed speciaal gemaakt voor fietsers, mét zeem. De zeem beschermt je billen en je kunt er gemakkelijk je gewone korte broek overheen aantrekken. Zo kun je ongegeneerd een boodschap halen in de supermarkt of door een stadje slenteren.Maar let op: om zadelpijn en ander billenleed te voorkomen is het belangrijk dat je je ondergoed elke dag goed uitwast. Minstens twee fietsonderbroeken is dus geen overbodige luxe. Je kunt het gewassen broekje de volgende dag droog laten wapperen onder je snelbinders.

Voor de fluorescerende shirtjes van racefietsers is er ook een mooi alternatief dat we iedere vakantiefietser aanraden. Wij zijn namelijk groot fan van merinowollen shirts. Wol? Op de fiets met warm weer? Ja echt. Merinowol is wol, maar zo voelt het niet en de shirts zijn vaak dunner dan katoen. En het mooie is, je kunt er in zweten wat je wilt en het een week dragen zonder te wassen en nog gaat het niet stinken. Dat komt door de antibacteriële werking. Vieze luchtjes kunnen zich niet binden aan de stof. Bovendien isoleert merinowol fantastisch; het houdt je warm in de kou en koel in de hitte. Het is ook nog eens lichtgewicht en sneldrogend. Topspul dus, helemaal voor op de fiets.

Tip 2: Organiseer je tassen

Naast je kleding heb je nog veel meer spullen mee: kookgerei, boeken, spelletjes, slaapspullen en ga zo maar door. Wij hebben met zijn tweeën in totaal 12 tassen. Daar schrokken we zelf ook een beetje van. Maar met voor- en achtertassen, een stuurtas en een tas op je bagagedrager ben je er al. Zelfs als je minder tassen meeneemt, zijn het er meer dan je lief is. Hoe houdt je al dat spul in al die tassen overzichtelijk? Maak jezelf geen illusies, het wordt sowieso een bende.

Bepakte fietsen

Wat helpt is het logisch indelen van je tassen in verschillende compartimenten. Nog meer tassen, bakken en zakken toevoegen dus. Een zak voor je kleren, een zak voor de was, een bestekzak, een of twee plastic bakken waar je etenswaar, koffie, thee, in opbergt, etc. Wij zien onze tassen als ons huis. De pannen liggen bijvoorbeeld altijd in ‘de keuken’ en een pen in ‘het kantoor’. Zo raakt er niets zoek, blijft de sfeer goed en zie je door de chaos je tent nog.

Tip 3: De ideale tent

Over die tent gesproken, bezuinig vooral niet op het formaat ervan. Al die tassen moeten een droog plekje hebben en je moet er ook nog in kunnen slapen. Je nachtrust is belangrijk tijdens een fietsvakantie en voldoende ruimte geeft rust. Overdrijf het niet, maar zorg in elk geval voor een grote voortent waar je tassen in passen. Onze stelregel is: ga je met z’n tweeën op pad, neem een driepersoonstent. Met z’n drieën, twee tweepersoonstenten. Enzovoorts. Het weegt misschien een kilootje meer, maar met die goede nachtrust heb je energie genoeg om dat extra gewicht te dragen.

Volgende week Deel 2 met daarin drie tips over het fietsen zelf!


Sijmen (33) en Sarah (31) hebben voor een half jaar hun huis en hond ingeruild voor twee sterke fietsen en twaalf tassen. Na Marokko en  Europa staan ze op het  punt om Madagaskar per fiets te verkennen. Het mooiste aan al die reizen? In alle vroegte voor de tent ontbijten in de ontwakende natuur.