Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten
fietsvakantie

Deel dit bericht

Zo houd je je fietsvakantie leuk! (Deel 2)

Geplaatst op 11 juli 2017

Vorige week gaven we je een aantal tips voor de uitrusting voor je fietsvakantie (zie hier). Deze week het vervolg, drie tips over het fietsen zelf.

Tip 4: Eten, eten, eten!

Op fietsvakantie is al het eten  lekker. Ook al zit je ‘s avonds met een dampend bord aardappelpuree, vissticks en blikgroente voor je tent, het proeft als haut cuisine. En dat is mooi, want eten is enorm belangrijk tijdens je fietsvakantie. Je gebruikt aardig wat brandstof op de fiets en vergis je niet, een lege tank of hongerklop (trillend in de berm zitten en geen meter vooruit komen) wil je echt voorkomen. En dus moet je eten! En veel ook. Feest!

Voorkom tijdens het eten de hongerklop

Wij werken vaak een dubbel​ ontbijt weg, eten bij de koffie altijd gebak, een stevige lunch en ’s avonds een bord pasta of rijst waarvan we steevast zeggen dat het deze keer echt te veel is. Het gaat altijd op. En ja, tussendoor natuurlijk wat dadels, koekjes, bananen en een zak zoute pinda’s. En dat is dan net genoeg om de dag door te komen.

Het is natuurlijk afhankelijk van de inspanning en je stofwisseling, maar leer goed luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Eet vóór je de honger voelt en bezuinig vooral niet op de hoeveelheid. Dat is voor je reisgezelschap ook wel zo prettig, want niets is zo gevaarlijk voor de sfeer als een hongerig mens.

Tip 5: Fiets zonder haast (en doe middagdutjes)!

Het mooie van fietsvakantie is dat je zo snel het natuurlijke dag- en nachtritme overneemt. Verzet je er vooral niet tegen! Je lichaam heeft rust nodig. Wij vinden om half tien naar bed inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Dan ben je ook lekker vroeg wakker. Met de vogels die je vrolijk toezingen, de stilte, de dauw die een mysterieus laagje over het landschap legt en met de grootste kans op een wegschietende ree. Vroeg opstaan en op de fiets stappen is echt een aanrader, maar neem natuurlijk wel de tijd voor een goed ontbijt.

Rust is ook belangrijk tijdens het fietsen. Fiets zonder haast! Stippel een route uit met een duidelijk einddoel, maar bedenk dat er altijd meerdere wegen zijn om dat doel te bereiken. Blijf flexibel. Wijk af van je plan op basis van tips of nieuwe inzichten. De kleine weggetjes zijn bijna altijd rustig en het mooist, al gaan ze zelden recht op je doel af. Bedenk dat het aan het einde van de dag niet gaat om het aantal kilometers dat je hebt afgelegd (al is een beetje opscheppen daarover soms óók best leuk), maar wat je tussendoor allemaal hebt gezien. Het gaat om de weg. Vergeet niet een stevige middagpauze te nemen en zo nu en dan een rustdag hebben Dutje onderwegje beenspieren ook wel verdiend.

Tip 6: Een verzetje lager

Oké, fietsen gaat dus niet om de eindbestemming, maar om de weg. Maar wat als het op de weg tegenzit? Tegenwind, een hoosbui, een lekke band, steile heuvels of gewoonweg geen zin meer: het kan gebeuren en met een beetje pech komt het allemaal tegelijk.

Ja, dat is ook fietsvakantie. Hoe ga je hier mee om? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Je kunt boos worden. Op de regen, op de berg, op elkaar, op de (ingenieurs) van de weg of de bandenfabrikant. Een andere weg is jezelf moed inpraten: we zijn er bijna, het wordt zo droog, na die bocht is het voorbij. Of wanhopig worden: we zijn er nog lang niet, houdt dit nooit op? We halen het nooit. Ik kan echt niet meer. Echt niet!

Pech tijdens de fietsvakantie

Boos worden, te optimistisch of te pessimistisch. Hoe dan ook, die tegenslag moet je overwinnen. Bedenk dat je hier mentaal sterker van wordt. Probeer niet teveel bezig te zijn met alles wat nog komen gaat, maar wees trots op wat je nu aan het presteren bent. Schakel een verzetje lager, zet je gedachten op nul en trap rustig door. En bedenk je, dat het juist deze momenten zijn die later de mooiste verhalen maken.

Kortom, fiets zonder haast. Geniet van die draaiende benen, van het landschap dat langs glijdt en van elkaar als je samen fietst. Geniet ook van de ontberingen en het eenvoudige leven op de fiets. Achter elke bocht ligt het avontuur op de loer. Zorg dat je dat met beide handen aangrijpt.

Sijmen (33) en Sarah (31) hebben voor een half jaar hun huis en hond ingeruild voor twee sterke fietsen en twaalf tassen. Na Marokko en  Europa staan ze op het  punt om Madagaskar per fiets te verkennen. Het mooiste aan al die reizen? In alle vroegte voor de tent ontbijten in de ontwakende natuur.