Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel dit bericht

Klein avontuur op een Natuurkampeerterrein

Geplaatst op 2 mei 2018

Het leek zo’n goed plan: spontaan een nachtje kamperen in de natuur met ons gezin (inclusief peuter van 3 jaar en baby van 10 maanden). Maar voordat we de auto eindelijk gepakt hadden liep het al tegen de middag. De auto zat zo vol dat de buren in de veronderstelling waren dat we drie weken weg gingen. Zou het nog wel de moeite waard zijn? Maar de zon scheen nog steeds en de peuter was niet meer te houden, dus we gingen op weg. Met Het Groene Boekje in de aanslag kozen we een Natuurkampeerterrein uit op maximaal dertig minuten rijden.

Vanaf de dijk reden we zo een paradijsje binnen en na het inchecken kozen we een beschutte plek tussen de bomen, inclusief kampvuurplaats! Het kon niet op, dachten we… Vanaf dat moment ging namelijk alles mis: de tent moest worden opgezet maar de baby had honger en de peuter wilde spelen. Toen liep ons enige gastankje leeg en waren we aangewezen op lieve medekampeerders om het flesje op te warmen en onze pasta te koken. De billendoekjes lagen nog thuis op de keukentafel en dus moesten we in de weer met een natte theedoek. De peuter rolde constant van z’n matje af of lag achterstevoren in z’n slaapzak. Manlief bleek toch niet zo goed met vuur als dat ie dacht en na heel wat gepruts en discussies over het juiste brandmateriaal kwam de buurman informeren of we misschien zijn aanmaakblokjes wilden lenen… Maar toch, het voelde niet alsof het tegenzat. In tegendeel, we waren aan het genieten!

Kampvuur

Ik vroeg me af wat dat toch is met kamperen. Waarom maakt het zo gelukkig, ondanks dat ’t soms best een uitdaging is (en al helemaal met twee kleine kinderen). En het antwoord is: het avontuur! Het samen naar oplossingen zoeken. De ontmoetingen met de medekampeerders. Aandacht voor elkaar. Even geen Netflix maar een ouderwets spelletje. Geen avondje mail bijwerken maar goede gesprekken bij het kampvuur. Buiten zijn. Ravotten. De peuter was uren in de weer met takken slepen en hutten bouwen en de baby was gefascineerd door de kippen en de pauw die bij onze tent rondscharrelden. Het ’s ochtends wakker worden en de natuur zien ontwaken. Verse koffie uit de percolator (mits je een vol gasflesje hebt dan…) en de blote voeten in het gras.

Laatste hoorde ik dat de term ‘Microadventure’ (1- of 2daagse trip dichtbij huis) helemaal ‘in’ is, en ik besefte dat onze spontane kampeeractie een behoorlijk microadventure was! Al was het maar voor 1 nachtje, het voelde als vakantie. Wij hebben als gezin in elk geval een nieuwe hobby, en aangezien er maar liefst 137 Natuurkampeerterreinen (en 13 in Frankrijk!) zijn, zijn we nog wel even zoet!

Bibi van der Sprong

Bewaren

Bewaren

Bewaren