Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel dit bericht

Kampvuur op Natuurkampeerterreinen

Geplaatst op 19 april 2019

Een kampvuur hoort bij kamperen en kan daarom op vele Natuurkampeerterreinen. Maar vanwege de langdurige droogte van de afgelopen maanden is er extra alertheid op natuurbranden. Daarom is in een aantal gebieden in Nederland, ‘fase 2’ afgegeven. Dat betekent dat de kans aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Wil je dus graag genieten van een kampvuur voor de tent? Vraag dan altijd bij elk Natuurkampeerterrein na of een kampvuur toegestaan is, en zo ja, wat er wel en niet kan.

Natuurbrand voorkomen
Recreëren in de natuur vraagt altijd om extra aandacht voor je omgeving en hoe je ermee omgaat. Toch is zeventig procent van de natuurbranden het gevolg van (onzorgvuldig) menselijk handelen, zegt de brandweer. Wat kun je doen om een natuurbrand te voorkomen? Dit zijn de tips van de brandweer:

  • Rook liever niet in het natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken.
  • Ga je barbecueën, maak je een kampvuur of heb je een vuurkorf aan staan? Houd je dan aan de regels die in het gebied gelden.
  • Let op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen.
  • Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.

Natuurbrand gezien
Als je tijdens je verblijf in de natuur een natuurbrand ziet of vermoedt, weet dan wat je kunt doen:

  • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg.
  • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand je inhaalt.
  • Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen.
  • Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven.

Lees meer tips op www.brandweer.nl/brandveiligheid/natuurbranden-open-vuur-in-de-natuur.