Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel deze pagina

Door natuurkampeerder te worden doe je niet alleen jezelf, maar ook het milieu een plezier. Op de Natuurkampeerterreinen wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van waterbesparende douches, afvalscheiding, ecologische schoonmaakmiddelen etc. waardoor jij, als natuurkampeerder, direct kiest voor een beter milieu. Als je Het Groene Boekje en de Natuurkampeerkaart aanschaft, draag je bij aan het in stand houden van de mogelijkheden om nu en in de toekomst te kamperen in aantrekkelijke, soms kwetsbare natuurgebieden.

Op deze pagina vind je tips over hoe je het beste duurzaam kunt kamperen. Ook kun je hier lezen wat Stichting De Groene Koepel en de beheerders van de Natuurkampeerterreinen doen om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Meer inspiratie nodig? Lees dan onze blog ‘duurzaam vakantie vieren doe je zo’ eens.

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
* stimuleert de beheerders om duurzaam te ondernemen; o.a. via het DGK Lab;
* helpt beheerders van Natuurkampeerterreinen met het behalen van de Green Key;
* laat Het Groene Boekje drukken op FSC-gecertificeerd papier en met eco-vriendelijke inkt;
* verstuurt een deel van haar post met CO2-neutrale postbezorging van PostNL;
* heeft de duurzame Trekkershut (Trek-in) ontwikkeld (toen nog met Stichting Trekkershutten);
* werkt samen met o.a.Staatsbosbeheer en Nivon aan het bevorderen van duurzaam kamperen;
* biedt in samenwerking met Solbio korting aan op biologische toiletvloeistof, voor mobiele (cassette)toiletten.

Beheerders
Steeds meer eigenaren en beheerders van Natuurkampeerterreinen kiezen bewust voor duurzaam ondernemen. Hiermee leveren zij een actieve bijdrage aan een beter milieu en geven zij gericht invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

In Het Groene Boekje, in de app en op de website wordt bij ieder terrein aangegeven welke activiteiten het bewuste Natuurkampeerterrein ontplooit in het kader van duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld door afval te scheiden, groene stroom te gebruiken of zelf stroom op te wekken met zonnepanelen.

Een aantal Natuurkampeerterreinen hebben de Green Key: het internationale keurmerk voor duurzaam ondernemen in de toeristische en recreatieve sector. Op deze terreinen wordt dus nóg meer aan duurzaamheid gedaan.

Wat kun je zelf doen?
Wil je op vakantie ook een steentje bijdragen aan een beter milieu? Sowieso is je keuze te kamperen al goed: uit onderzoek is gebleken dat kampeer-, fiets- en wandelvakanties in eigen land een lagere milieubelasting opleveren dan thuisblijven! Eenmaal op het kampeerterrein is er nog veel meer dat je kunt doen. Kijk maar eens naar deze duurzame kampeertips:

Eten

 • Koop zoveel mogelijk Nederlandse seizoensgebonden fruit en groenten. Tijdens het kampeerseizoen zijn dit bijvoorbeeld sla, komkommer, courgettes, snijbonen.
 • Eet minder vlees. Zelfs door maar één dag in de week vlees van het menu te schrappen, verminder je de CO2-uitstoot aanzienlijk.
 • Koop biologische producten van boeren in de omgeving van het kampeerterrein. Misschien geeft de boer wel een rondleiding waarbij hij alles verteld over biologisch boeren: leuk en erg leerzaam! Kijk bijvoorbeeld op www.vaneigenerf.nl voor locaties waar je rechtstreeks bij de boer kunt kopen.
 • Bereken de hoeveelheden zo nauwkeurig mogelijk, om resten te vermijden. Heb je toch eten over? Wees dan creatief en verwerk het in de volgende maaltijd.
 • Kijk voor leuke ‘biologische adressen’ ook eens op www.puuruiteten.nl.

Vervoer

 • Nederland is klein… en dat is mooi! Want daardoor leent het zich uitstekend voor fiets- en wandelvakanties. En dat is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens goedkoop!
 • Wist je dat veel Natuurkampeerterreinen een speciaal gereduceerd trekkerstarief hebben?
 • En ken je de speciale fietsroutes langs Natuurkampeerterreinen al?
 • Het beste is natuurlijk om de auto te laten staan en met het openbaar vervoer, de fiets of wandelend naar het kampeerterrein te gaan. Ga je toch met de auto of de motor? Probeer dan uitstapjes zo dicht mogelijk bij het kampeerterrein te maken.
 • Geen fiets meegenomen op uw kampeertrip? Huur er dan één.

Energie

 • Mobiele telefoon of navigatiesysteem opladen? Dat kan ook op zonne-energie? Zaklamp op batterijen? Het kan ook zonder!
 • Bespaar gas door je gasstel uit de wind te zetten en altijd een deksel op de pan te doen.
 • Ga je lang van huis? Haal dan alles uit de koelkast en zet hem uit. Let er ook op dat alle toestellen echt uit zijn en niet op stand-by staan.

Afval

 • Zwerfafval is niet alleen vervelend om naar te kijken, het is ook erg slecht voor het milieu. Sommige verpakkingen blijven honderden jaren liggen voor ze vergaan.
 • Daarnaast is zwerfvuil erg gevaarlijk voor dieren. Zij zien het als voedsel en eten het op. Vervolgens worden ze ziek of overlijden. Zelfs een klein stukje plastic of een weggegooide peuk kan een dier doden. Zorg dus dat je je afval altijd netjes weggooit. Indien mogelijk gescheiden (wat op steeds meer Natuurkampeerterreinen mogelijk is).
 • Eet en drink uit duurzaam servies; geen wegwerpborden en -bekers!

Respect voor de natuur

 • Gebruik zoveel mogelijk de aangegeven paden en routes en laat geen rommel achter.
 • Pas op met vuur maken in kwetsbare natuurgebieden.
 • In Nederland zijn 20 Nationale Parken en nog veel meer mooie natuurgebieden. Bij bezoekerscentra kun je interessante informatie krijgen en worden vaak leerzame en leuke excursies georganiseerd. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.nationaalpark.nl.