Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel deze pagina

Een verblijf op een Natuurkampeerterrein is voor kinderen een geweldige manier om de natuur te ontdekken. Op en rond de terreinen is er de mogelijkheid tot bomen klimmen, hutten bouwen, kikkervisjes vangen en ravotten in het gras. Kamperen in de vrije natuur is véél afwisselender en spannender dan een ‘gewone’ vakantie. Let wel op de terreinbeschrijvingen in Het Groene Boekje op de website en in de app, zoals de aanwezigheid van warm water, speeltoestellen, slechtweeraccommodatie en dergelijke.

Met het hele gezin
Met één Natuurkampeerkaart heeft je hele gezin het recht om gezamenlijk van één kampeerplek op een van de Natuurkampeerterreinen gebruik te maken. Op veel Natuurkampeerterreinen is het overnachtingstarief voor kinderen goedkoper dan voor volwassenen. Voor de allerkleinsten is het soms zelfs gratis.

Inspiratie: tips van andere ouders

Lees hier onze blog over winterkamperen met kinderen. Of denk je al een tijd over een fietsvakantie met kinderen? Doen! Je leest er hier meer over. Ook een weekendje of nachtje kamperen met kinderen kan een al een (groot) klein avontuur zijn!

Ontdekkist
Deze uitgebreide ontdekkist bevat allerlei materialen om de natuur te ontdekken. De kist is aanwezig op de meeste Natuurkampeerterreinen bij de beheerder, maar een gedreven jonge onderzoeker wil natuurlijk altijd en overal met zijn eigen spulletjes aan de slag.

Wat zit er allemaal in?

  • Insectenzuiger (om kleine beestjes in een potje te zuigen om te bekijken)
  • Spiegeltje (om onder paddenstoelen te kijken, zonder dat je ze hoeft te plukken)
  • Muizenval (vang een levende muis!)
  • Loeppot (hiermee kun je kleine beestjes vier keer vergroten)
  • Terrariumbakje (om muizen en andere levende diertjes in te doen. Laat ze altijd weer vrij!)
  • Onderzoeksbak (grote verzamelbak voor onder meer boomvruchten, braakballen en diersporen)
  • Zoekkaart ‘stenen’ (kom achter de naam van verschillende soorten stenen)
  • Handloep (alles wat je beter wilt bekijken, kun je hiermee vergroten)
  • Two Way Viewer (een bijzondere loep om een beestje zowel van boven als van onderen te bekijken!)
  • Natuurtalentenboek (hiermee kun je op zoek naar de bronnen in het bos, aan de hand van leuke opdrachten)

Deze ontdekkist staat garant voor uren ontdekkingsplezier!

Links
Meer leuke sites op internet voor kinderen vind je bij onze links. Allemaal plekken op het internet waar kinderen (jong en oud) informatie, activiteiten en andere leuke dingen met betrekking tot natuur kunnen vinden.

Webcams
Op de website Beleef de Lente kun je acht soorten vogels in hun nesten live bekijken met een webcam.

Activiteiten in de natuur
Ook leuk voor kinderen zijn de Slootjesdagen (14 t/m 16 juni 2019) en de Modderdag (29 juni 2019) van het IVN. Of laat je kind de natuur ontdekken via OERRR van Natuurmonumenten.

Kleurplaten
Hieronder zijn twee mooie kleurplaten te downloaden. Print ze uit voor je kind zodat deze zich kan laten inspireren door de natuur, de beste inspiratiebron die er is. Voor de creatieve jeugd!
Kleurplaat Natuurkampeerterreinen Bos
Kleurplaat Nachtbeleving

Filmpje Kind en Natuur
Tot slot een leerzaam filmpje over spelende kinderen in de natuur, bekijk hem hier: