Image

Veelgestelde vragen

Vragen over Het Groene Boekje / de Natuurkampeerkaart

 • Kan ik mij abonneren op Het Groene Boekje en/of de Natuurkampeerkaart?

  Ja, dat kan hier, of met de antwoordkaart achter in de gids. Je krijgt dan jaarlijks Het Groene Boekje met de Natuurkampeerkaart thuisgestuurd. Je kunt er ook voor kiezen een losse Natuurkampeerkaart te ontvangen (zonder Het Groene Boekje) en gebruik te maken van de Kamperen App van de Natuurkampeerterreinen. Als je het abonnementsgeld automatisch laat afschrijven krijg je € 1,45 korting.

 

 • Wat moet ik doen als ik mijn Natuurkampeerkaart kwijt ben?

  Als je een abonnement hebt, kun je bij Stichting De Groene Koepel voor € 5,00 een duplicaat aanvragen. Dit kan ook door in te loggen op je account.

 

 • Voor welke datum moet ik mijn abonnement opzeggen?

  Graag vóór 1 november van elk kalenderjaar.

Word Natuurkampeerder

Heb je nog geen Natuurkampeerkaart?

Vragen over de Natuurkampeerterreinen / kamperen

 • Zijn Natuurkampeerterreinen primitief?

  Nee, op één terrein na beschikken ze allemaal over warme douches, toiletten en afwasgelegenheid. Op veel terreinen zijn ook een slechtweervoorziening, een vuurhut en/of eenvoudige speelvoorzieningen aanwezig.

 

 • Lopen er ‘wilde dieren’ op een Natuurkampeerterrein?

  Veel terreinen liggen in of nabij natuurgebieden. De kans dat je met dieren te maken krijgt, is zeker aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan egels, konijnen, reeën, wilde zwijnen, veldmuizen en diverse (roof)vogels.

 

 • Hoe stil is stil?

  Rust en respect voor elkaar staan hoog in het vaandel bij Natuurkampeerterreinen, maar het zijn geen stiltecampings. Er kan weleens lawaai doordringen vanaf een plaatselijke weg, vliegtuig of toevallig dorpsfeest.

 

 • Is er altijd een beheerder aanwezig?

  Op de meeste terreinen woont de beheerder naast of vlak bij het terrein en kun je bij hem of haar terecht met vragen of problemen. Bij de Staatsbosbeheerterreinen komt de boswachter dagelijks langs. Bij de terreinenbeschrijvingen staat altijd een telefoonnummer waarop de beheerder bereikbaar is.

 

 • Is een Natuurkampeerterrein wel eens vol?

  Ja, waar het maximum aantal plaatsen is bezet, worden even geen nieuwe kampeerders toegelaten. Drukke perioden zijn Hemelvaart, Pinksteren en de zomervakantie.

 

 • Mag mijn tent/caravan blijven staan als ik er een week niet ben?

  Nee, op Natuurkampeerterreinen zijn geen vaste standplaatsen en mogen kampeermaterialen niet onbewoond achterblijven.

 

 • Worden er eisen aan de tenten gesteld?

  Nee, alle tentkampeerders zijn welkom. Maar tenten met een enorme uitbouw, grote luifels en partytenten passen niet echt in de sfeer van een Natuurkampeerterrein.

 

 • Moet ik meehelpen met het schoonmaken van het sanitair?

  Uiteraard laat je het sanitair achter zoals je het zelf wilt aantreffen. Op de meeste terreinen zorgt de beheerder dat alles er piekfijn uitziet. Op enkele terreinen wordt nog hulp van de kampeerder verwacht in het voor- en naseizoen. Dit staat in de tekst vermeld.

 

 • Zijn er plaatsen met stroomaansluiting?

  Ja, meer dan de helft van de terreinen heeft plaatsen met stroom. Aggregaten zijn niet toegestaan.

 

 • Waarom is er niet overal een gescheiden afvalsysteem?

  Dit heeft te maken met de lokale regels op het gebied van afval aanbieden en ophalen. De Natuurkampeerterreinen volgen het beleid van hun gemeente.

 

 • Mag ik een vuurtje stoken?

  Dat is per terrein verschillend. Veel terreinen hebben een speciale kampvuurkuil of je kunt er vuurschalen lenen. Overleg altijd met de beheerder wat er mogelijk is. Veiligheid staat voorop! Hier vind je tips over hoe je bij het maken van een kampvuur zoveel mogelijk rekening kunt houden met het milieu.

 

 • Hoe voorkom ik schroeivlekken in het gras?

  Zorg dat branders en barbecues altijd op een tegel of plank worden neergezet en giet kookvocht altijd af op een onbegroeide plek.

 

 • Wat betekenen de categorieën Puur Natuur, Natuur Plus en Natuur Comfort?

  Om snel te bepalen of een terrein bij je kampeerwensen past, wordt bij elk Natuurkampeerterrein aangegeven om wat voor type terrein het gaat. Houd je van basic kamperen zonder al teveel poespas, dan kun je het beste terecht op de terreinen in de categorie ‘Puur Natuur’. Dit zijn terreinen met eenvoudige sanitaire voorzieningen, de puurterreinen van Staatsbosbeheer en terreinen zonder stroomvoorzieningen op de kampeerplaatsen. Iets meer comfort vind je op de terreinen in de categorie ‘Natuur Plus’. Hier kun je een stroomaansluiting voor je kampeermiddel verwachten en extra voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een slechtweeraccommodatie, wifi en fietsverhuur. Tenslotte zijn er ook de ‘Natuur Comfort’-terreinen. Hier word je verrast door nog meer extra’s, van vers gebakken broodjes of een theetuin bij het terrein tot verwarmd sanitair of verkoop van streekproducten. In de Terreinzoeker kun je selecties maken van bovenstaande categorieën.

 

 • Zijn er ook zusterorganisaties in het buitenland?

  Nee, maar in 2017 zijn we wel begonnen met het erkennen van Natuurkampeerterreinen in Frankrijk. Daarnaast houden we hier een lijstje bij van organisaties die mooie natuurcampings aanbieden of aanbevelen. In Denemarken zijn er zeer eenvoudige kampeerterreintjes voor fietsers en wandelaars: Overnatning i det Fri. In Groot-Brittannië is er o.a. Camping in the Forest.

 

 • Wat is het verschil met een naturisten- of nudistenterrein?

  Op een Natuurkampeerterrein is geen sprake van naaktrecreatie.

 

 • Waar moet ik met klachten zijn?

  Als er iets niet in orde is, dien je direct contact op te nemen met de beheerder van het betreffende terrein. Komen jullie er samen niet uit, neem dan contact op met Stichting De Groene Koepel.