Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel deze pagina

Hieronder vind je informatie over diverse zaken die met kamperen op een Natuurkampeerterrein te maken hebben.

Auto of motor
Vaak mag je uitsluitend bij aankomst en vertrek met de auto of motor het terrein op. Soms dien je de bagage zelf vanaf de parkeerplaats naar je kampeerplek te brengen met een (hand)kar. Je auto of motor kun je parkeren op een centrale parkeerplaats.

Campers
De meeste Natuurkampeerterreinen zijn toegankelijk voor kleine en middelgrote campers. Je wordt gevraagd de camper te gebruiken als ware het een caravan. Dat betekent dat de camper na aankomst en plaatsing blijft staan tot het eind van je verblijf. Bij sommige terreinen vind je maximum afmetingen en/of gewichten in de omschrijving. Sinds 2017 maken we voor het eerst gebruik van het kampeerbusjesicoontje om aan te geven dat kampeerbusjes tot 5 m zijn toegestaan. Let hierop bij het kiezen van een overnachtingsplek.

Cassettetoiletten
Veelal zijn er aparte voorzieningen voor het legen en spoelen van cassettetoiletten. Om het milieu te sparen word je verzocht het gebruik van dergelijke toiletten te beperken en zoveel mogelijk gebruik te maken van biologisch afbreekbare middelen.

Combinatieterreinen
Sommige Natuurkampeerterreinen zijn onderdeel van een groter kampeerterrein. Het kan voorkomen dat je voorzieningen met kampeerders van het grotere kampeerterrein deelt.

Fietsers Welkom
Het merendeel van de Natuurkampeerterreinen is aangesloten bij Fietsers Welkom, het landelijke kwaliteitslabel voor fietsvriendelijke horeca- en recreatiebedrijven. Dit houdt onder meer in dat er op die terreinen een bandenplakset en een fietspomp beschikbaar is, dat er een stopcontact is waar je de accu van je e-bike kunt opladen en dat er een EHBO-trommel aanwezig is.

GroepsNatuurkampeerterrein
Deze terreinen zijn er speciaal voor grotere groepen mensen die graag gezamenlijk in de natuur kamperen. Kijk hier voor meer informatie.

Huisdieren
Mag de hond mee naar de Natuurkampeerterreinen? Op ongeveer driekwart van de terreinen zijn huisdieren toegestaan, mits aangelijnd. In de Terreinzoeker kun je deze terreinen naar boven halen.

Informatiebord
Op het informatiebord bij de ingang lees je o.a. de huisregels, welke plekken beschikbaar zijn en hoe en wanneer je kunt afrekenen.

Mindervaliden
Voor mindervaliden zijn er diverse terreinen (zie Terreinzoeker) met aangepaste voorzieningen. Wil je meer weten, neem dan vóór je bezoek contact op met de beheerder.

Reserveren
Soms kun je vooraf beperkt reserveren. En soms móet je in een bepaalde periode reserveren (o.a. op de Waddeneilanden, of met Hemelvaart en Pinksteren). Informatie hierover vind je bij de terreinbeschrijvingen.

Slechtweervoorziening
Dit is een overdekte ruimte waar je beschut kunt zitten. Dit kan een picknicktafel met een overkapping zijn, maar ook een (verwarmde) binnenruimte met bijvoorbeeld een keuken.

Staatsbosbeheer
Op de terreinen van Staatsbosbeheer kun je vooraf reserveren op de website www.logerenbijdeboswachter.nl. Uiteraard ben je ook nog steeds op de bonnefooi van harte welkom. Op het terrein kun je een plek boeken via de digitale boekingszuil, mits er beschikbaarheid is. Voor trekkers (kampeerders per voet of fiets) wordt altijd een plekje vrij gehouden. Het is alleen mogelijk om met de pin te betalen, een rekening achteraf is niet mogelijk. De boswachter probeert minimaal één keer per dag langs te komen in het hoogseizoen. Voor vragen kun je tijdens kantoortijden contact opnemen met het Klant Contact Centrum op 030-6977749 of bezoek de website.

Trekkers
Speciaal voor wandelaars en fietsers worden meestal tot 19.00 uur plaatsen vrijgehouden. Er is een aantal terreinen exclusief toegankelijk voor tenten (zie Terreinzoeker).

Trekkershutten
Op diverse Natuurkampeerterreinen kun je tegen betaling slapen in een Trekkershut. Dit zijn eenvoudige houten hutten, die per nacht te huur zijn. Ideaal voor wandelaars en fietsers op doorreis. Kijk op www.trekkershutten.nl voor meer informatie.

Trek-in (Junior)
Deze duurzame Trekkershut voor 4-6 personen is ontwikkeld door De Groene Koepel in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven. De Trek-in en de Trek-in Junior staan ook op een paar Natuurkampeerterreinen.

Verblijfsduur
De maximaal aaneengesloten verblijfsduur bedraagt 28 overnachtingen. Soms word je gevraagd je tent, caravan of vouwwagen tussentijds te verplaatsen om ernstige beschadiging van de grasmat te voorkomen.

Winterkamperen
Diverse Natuurkampeerterreinen zijn het hele jaar door geopend. Hier kun je dus ook in de winter lekker kamperen. In de Terreinzoeker kun je op deze Natuurkampeerterreinen selecteren.

Wifi
Op vele terreinen is draadloos internet beschikbaar. Deze terreinen kun je apart selecteren in de Terreinzoeker.