Image

Verslaafd aan kamperen

Natuurkampeerders zijn er in alle soorten en maten. Van gezinnen met jonge kinderen tot echtparen, van einzelgängers tot groepskampeerders, en van rustzoekers tot avonturiers.

Er zitten kampeerders bij die Het Groene Boekje eens een jaar uitproberen én kampeerders die eraan ‘verslaafd’ raken. Die laatste groep is overigens best groot, gezien het grote aantal trouwe ‘fans’. Tot die laatste categorie behoort ook Anneke van Burgsteden, die jarenlang samen met haar man kampeerde op de Natuurkampeerterreinen.

Een paar dagen geleden belde Anneke ons op met de mededeling dat zij helaas de registratie op Het Groene Boekje wilde beëindigen. Het kamperen komt er niet meer van. Na meer dan 25 jaar is dat natuurlijk ook niet zo gek. De vele mooie herinneringen aan het kamperen in de natuur wil ze graag met ons delen!

De natuur aan je scheerlijnen

‘De natuur aan je scheerlijnen’ – was de slogan toen Anneke en haar man in 1997 hun kampeeravonturen in het groen begonnen. Nog steeds actueel eigenlijk! Want ja, hoe verschillend al die Natuurkampeerders ook zijn, ze hebben iets gemeen: ze zijn dol op de natuur. Zo ook Anneke en haar man.

“Die keer dat de boswachter ons meenam omdat er otters gezien waren. Of die keer dat wij op privé excursie gingen naar een dassenburcht en enorme mierenhoop. Geweldig toch!”

Helaas is haar man al een aantal jaren geleden overleden, maar ze koestert herinneringen als deze.

Natuur aan je scheerlijnen
Materiaal uit het plakboek van Anneke van Burgsteden

Koud water en IJzeren Hein

In 1997 kochten ze een kleine caravan en daarmee begon het avontuur. De kinderen waren uit huis en ineens hadden ze de tijd weer aan zichzelf.

Anneke: “In de beginjaren kwamen wij nog regelmatig douches met koud water tegen. En plekken waar we zelf met andere kampeerders de toiletten schoon dienden te houden. Erg vonden we dat niet hoor. Het had zelfs wel een voordeel: het was altijd hartstikke schoon want iedereen voelde zich verantwoordelijk!”

Ook haalt ze herinneringen op aan de betaalklep ‘IJzeren Hein’. De klep diende als betaalsysteem. “Dan deed je daar gewoon je envelopje in met het afgeronde bedrag voor de overnachting. Op goed vertrouwen allemaal.” En ja… Toen kon je nog kamperen voor €4,80!

Leuk weetje: er is nog steeds een terrein dat met de ijzeren klep werkt; Natuurkampeerterrein Ikenheim in Wijnjewoude.

Mooie verhalen

Elk jaar gingen ze wel een paar weken met Het Groene Boekje op pad, het liefst in het voor- of najaar. En dat levert natuurlijk heel wat verhalen op. Zo ging Anneke’s man vanaf Natuurkampeerterrein het Leenderbos graag op pad met de racefiets naar een abdij net over de Belgische grens. Kwam ie terug met in elk vakje van z’n wielershirt een speciaalbiertje!

Of dat terrein waar de beheerder elke avond een rondje liep met z’n paard, als therapie voor het zere been van het beest. Aan kampeerders werd dan doorgegeven dat de beheerder ‘even zijn paard aan het uitlaten was’ (Dit was op Natuurkampeerterrein De Bekhofschans). En die keer dat ze wakker lagen op Natuurkampeerterrein De Hoogte omdat op het naastgelegen landgoed Prins Willem-Alexander zijn 30e verjaardag vierde! Ook de handigheid en creativiteit van Anneke’s man komen ter sprake. Zo maakte hij van een oude centrifuge een vuurkorf, super handig natuurlijk! Ook namen ze geregeld een douche onder de douchezak, die lekker in het zonnetje opgewarmd was. Zo in de vrije natuur, ultiem genieten.

Krantenbericht kampeerervaring
Krantenbericht over feestje "Alex

Maar wat Anneke en haar man ’t fijnste vonden op de Natuurkampeerterreinen was toch vooral de eenvoud en de rust. Geen animatie, geen gedoe. Anneke: ”Een beetje primitief en dan lekker zelf aanrommelen. ’s Avonds een rondje maken over het Natuurkampeerterrein, soms een praatje maken, soms ook niet. En overdag lekker actief zijn in de natuur, een stukje wandelen of fietsen. Meer was niet nodig.”

Favoriet

Samen hebben ze in al die jaren heel wat terreinen gezien. Maar welke was nou favoriet?

Anneke: “We kwamen erg graag op Natuurkampeerterrein De Pomp in Kollumerpomp. Mooie vrije plekjes met veel privacy, echt midden in de natuur. Maar ook aan Natuurkampeerterrein Het Leenderbos in Leende en Natuurkampeerterrein Woldberg (bestaat nu niet meer) hebben we fijne herinneringen.”

 

Image
Materiaal uit het plakboek van Anneke

Volgende generatie

De passie voor kamperen hebben Anneke en haar man ook over weten te brengen op hun kinderen. “Mijn jongste zoon heeft vorig jaar een caravan gekocht en is heel enthousiast over de Natuurkampeerterreinen. Onze kleinzoon vind de campings in de natuur veel leuker dan een ‘gewone’ camping. Juist dat niet alles geregeld is, maar dat je zelf op onderzoek uit moet, maakt het een stuk avontuurlijker en aantrekkelijker!”

Dromen

Anneke en haar man hebben al die jaren mooie verslagen bijgehouden en filmpjes gemaakt. Nog regelmatig kijkt Anneke alles terug.

“Als ik ’s nachts niet kan slapen dan haal ik zo’n vakantie terug. Dan heb ik zulke mooie dromen.”

Wow, als dat geen compliment is weten wij het ook niet meer!

Image
Route van de eerste kampeervakantie in 1997 langs Natuurkampeerterreinen

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Anneke van Burgsteden uit Hoogland. Wij willen haar hartelijk danken voor alle jaren dat zij en haar man gebruik hebben gemaakt van Het Groene Boekje en de Natuurkampeerterreinen.

Wil jij ook verslaafd raken aan kamperen met de natuur aan je scheerlijnen?

Bestel dan via onderstaande knop het Groene Boekje of de Natuurkampeerkaart!