Image

Familieweekend? Waarom kamperen een goed idee is!

Het is een jaarlijks terugkerend tafereel, de familiereünie. Vaak is er een hoop organisatie nodig om een grote, of iets kleinere, groep mensen tijdens een familiedag of weekend te vermaken.

Wij gaan al jaren kamperen tijdens ons familieweekend en op de camping is dat ieder jaar genieten voor groot en klein en daar zijn talloze redenen voor.

Als organisator van een familieweekend of familiedag probeer je natuurlijk met iedereen rekening te houden. Als je er aan denkt om een familieweekend op een camping te organiseren komen er meteen ook twijfels en bezwaren boven drijven. Maar is dat eigenlijk wel nodig?

Is mijn familie niet te klein of te groot voor een familieweekend op de camping?

Een familieweekend organiseren voor 15 man is wel iets anders dan voor 100 man. De familieweekenden die ikzelf heb georganiseerd waren voor tussen de 15 en 50 personen. Ik ken echter een familie die ieder jaar met 120 familieleden een weekend gaat kamperen. Dat zijn dan een kleine 40 caravans, tenten, campers en vouwwagens bij elkaar. Een hele camping vol. Of je familie dus groot of klein is maakt eigenlijk niet uit.

Zijn we wel welkom op een camping met zoveel mensen?

Als groep veroorzaak je al snel meer lawaai en reuring dan een gemiddelde kampeerder. Gelukkig hebben steeds meer campings daar een goede oplossing voor. Je kunt er speciaal voor een familiedag of een heel familieweekend een heel groepsveld afhuren.

Daarnaast zijn er ook GroepsNatuurkampeerterreinen. Dat zijn campings midden in de natuur, die alleen toegankelijk zijn voor groepen. Zo ben je niemand tot last en kun je in alle rust of uitbundigheid jullie familiereünie vieren. Je huurt er een veld of zelfs het hele terrein.

Image

Een deel van mijn familie houdt niet van kamperen

Hoewel kamperen vaak met de paplepel ingegoten wordt zijn er maar weinig families waar iedereen 20, 30 of 40 jaar later nog steeds kampeert. Gelukkig hoeft dat ook niet want daar zijn allerlei oplossingen voor:

  • Trekkershutten, huisje of huurtenten: De meeste niet kampeerders vinden het gedoe met, of gebrek aan, spullen en slapen op een camping het minst prettig. Op verschillende campings en GroepsNatuurkampeerterreinen kun je ook een trekkershut, tent of huisje huren. Zo hebben ze wat meer comfort en kunnen ze er toch bij zijn. Vraag het vooral eens na bij het GroepsNatuurkampeerterrein van je keuze!
  • Familiedag op de camping: Je kunt een camping ook gebruiken om een dag een veld te reserveren zodat mensen niet hoeven te overnachten. Een andere optie is om de kampeerliefhebbers van vrijdag tot en met zondag te laten kamperen en de activiteiten en familiedag zelf op zaterdag te organiseren.
  • Hotel in de buurt: Als een trekkershut of tent toch teveel gevraagd is kunnen de niet kampeerders ook nog een hotel in de buurt boeken. Zo kunnen ze het grootste gedeelte van het familieweekend op de camping wel gewoon bijwonen.

Waarom is een familiedag of -weekend op een camping een goed idee?

Twijfel je nog steeds of een familieweekend op een camping wel een goed idee is voor jullie familie? Uit ervaring kan ik je vertellen dat kamperen met een groep en zeker met je familie echt een aanrader is. Een paar voorbeelden:

Lekker bezig zijn en volop activiteiten

Wat vooral fijn is aan een familieweekend op de camping is dat je sowieso bezig bent. Er moet koffiegezet worden, het ontbijt moet worden geregeld, gewoon de dagelijkse dingen. Daarnaast zijn er ook veel activiteiten die makkelijk te organiseren zijn. Daardoor hoef je niet netjes in een kringetje te gaan zitten als je dat niet wilt.Tijdens zo’n familieweekend op de camping vermaken de kinderen zichzelf. Ze voetballen, bouwen hutten in het bos of spelen in de speeltuin. Ook voor volwassenen is er makkelijk iets te organiseren: een wandeling, fietstocht, spel of geocachen bijvoorbeeld. Vooral als je met een grotere groep bent dan is het makkelijk om voor elk wat wils te organiseren. Je kunt allemaal je eigen gang gaan en toch samen zijn.

Image
Een familieweekend buiten is echt samen zijn

Want echt samen zijn dat staat centraal tijdens een familiedag of -weekend. Omdat je met je tent, caravan of vouwwagen ook fysiek bij elkaar in de buurt staat gaat dat samenzijn net wat makkelijker en natuurlijker. Je krijgt meer mee van elkaars dagelijkse bezigheden en er ligt minder druk op dan wanneer de koffiezaal van het buurthuis of restaurant van één tot vier gereserveerd is en je allemaal netjes moet opzitten voor de familiedag. Op een camping heb je alle ruimte en tijd om samen te zijn zonder dat het geforceerd voelt. Door het samen doen van activiteiten en het ‘campinghuishouden’ leer je elkaar, vooral als je met een grotere familie kampeert, nog beter kennen. De leuke en minder leuke kanten van je familieleden zie je dan. Het fijne is echter dat je je ook makkelijk even terug kan trekken omdat een ieder zijn eigen ‘campinghuisje’ bij zich heeft.

Een familiedag op de camping is goedkoop

Budgetvriendelijk is zo’n familiereünie op de camping vaak ook nog eens. Een groepskampeerterrein of een aantal campingplaatsen afhuren is een stuk voordeliger dan het weekendtarief van een groot vakantiehuis of een kampeerboerderij. Daarnaast kun je zelf inkopen doen, een barbecue houden en activiteiten organiseren waardoor je ook al snel veel bespaart. Erg leuk is het om iedereen iets te laten maken op zijn campinggasstel en samen één grote picknick te organiseren. Dat is goedkoop en gezellig.

Image
Kampvuur verbroedert

Persoonlijk hou ik meer van een familieweekend dan een familiedag en het kampvuur is daar een belangrijke reden voor. Je hebt tijdens zo’n weekend gewoon meer tijd om echt even naar elkaar te luisteren. Tijdens het kampvuur, kun je samen rustig het leven doornemen, even echt de tijd nemen voor die tante, broer of neef die wat extra aandacht nodig heeft, herinneringen ophalen over vroeger of lekker samen zingen. Op zo’n groepskampeerterrein ben je daar niemand mee tot last en na een paar wijntjes maakt het ook niet meer uit hoe zuiver het is.

Een familieweekend op de camping? Gewoon doen!

Een familieweekend op de camping heeft gewoon een hoop voordelen. Je hebt een hoop vrijheid, als je voor een groepsveld of groepskampeerterrein kiest ben je niemand tot last en het is ook erg budgetvriendelijk. Daarnaast is het met een beetje creativiteit is ook voor niet kampeerders comfortabel te maken. Het belangrijkste voordeel is wat mij betreft het ongedwongen samen kunnen zijn, elkaar nog beter leren kennen en samenzijn terwijl een ieder toch zijn eigen ding kan doen.

Image
Image

Tjerk Romkema is blogger en eigenaar van Kampeermeneer.nl. Hij kampeert al zijn hele leven (37 jaren lang) en kampeert met zijn gezin het liefste in een tent maar flirt af en toe ook met een vouwwagen. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampeerterreinen met kampvuursfeer, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Als kampeermeneer deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en tips en verhalen.