Image

Kniematjes en 13 andere dingen die winterkamperen aangenaam maken

Komende dagen wordt het echt koud! Durf jij het aan om te gaan kamperen? Zorg dan wel voor een goede voorbereiding en goede materialen.

Kamperen in de winter is echt anders dan in de zomer, zeker met deze temperaturen! Simpelweg je kratten met kampeerspullen of je backpack inladen is er ook niet bij. Zorg dat je de juiste kampeerspullen meeneemt. Deze veertien spullen kunnen je winterkampeertrip een stuk aangenamer maken.

1. Een boor of touw moet echt mee

Als de grond bevroren is, is het lastig om er haringen in te krijgen. Dit is het makkelijkst op te lossen door een boor mee te nemen. Elektrisch of gewoon een handboor. Daarmee boor je gaten in de bevroren grond, waar je de haringen zo inschuift. Mocht dat niet lukken, dan kun je stukken touw aan de elastieken van je tent knopen. Die kun je dan weer bevestigen aan zware items. Keien, bergschoenen of bijvoorbeeld een jerrycan. Iets minder makkelijk, maar wel functioneel.

Image

2. Benzinebranders doen het wel

Bij temperaturen onder nul zal je campingaz-brander niet werken. Daarom zijn benzine- of spiritusbranders een aanrader als je in de winter in een tent kampeert. In de caravan of camper blijven gasflessen het meestal wel doen, omdat die beter geïsoleerd zijn. Wel is het handig om dan een elektrisch verwarmingselement te plaatsen op de drukregelaar, zodat deze niet bevriest.

Image

3. Isolatiemokken

Deze dingen zou ik eigenlijk altijd moeten gebruiken, want ik vergeet altijd mijn koffie op te drinken. Isolatiemokken hebben een dubbele wand en houden zo je drinken of soep extra lang warm. Superhandig en bij iedere outdoorzaak te krijgen. Persoonlijk vind ik ze handiger dan een thermos, omdat direct uit de thermos drinken minder hygiënisch is en éénmaal uit de fles het drinken alsnog snel koud is.

Image

4. Tie-wraps

Tie-wraps zijn van die dingen die je echt overal voor kunt gebruiken, ook tijdens het winterkamperen. Met handschoenen aan is ritsen openen en dichtdoen een crime. Met tiewraps kun je de hangers aan de ritsen van je tent tien keer zo groot maken. Dat is een stuk makkelijker openen en scheelt veel frustratie.

Image

5. Waterdichte bergschoenen

Er is niets zo vervelend als koude voeten. Veel schoenen hebben een binnenkant van gore-tex, terwijl de buitenkant van stof of leer is. De buitenkant absorbeert dan wel water of sneeuw en zorgt bij lage temperaturen voor een permanente koelkast. Als het vriest, is het zelfs alsof je met een blok ijs om je voeten loopt. In de winter kun je dus het beste op pad met schoenen met een waterdichte buiten-laag zoals geolied leer of kunststof. Zie je dat niet zitten dan zijn er altijd nog de gaiters.

Image

6. Gaiters? Ja, gaiters!

Voor wie ze niet kent: dit zijn een soort regenbroeken die je benen vanaf je knie tot en met de schoen beschermen tegen nattigheid. Als je met gaiters door de sneeuw of nat gras loopt, blijven je voeten lekker droog. Daarnaast is het ook een extra laagje dat voor een beetje isolatie zorgt.

Image

7. Een tarp in de winter?

Mijn tarp en ik zijn grote vrienden. In de zomer beschermt hij mij en mijn kinderen tegen de zon. In de winter gebruik ik hem als windscherm. Als je je tent niet in de luwte kunt opzetten, kun je de tarp spannen om zo luwte te creëren, zodat het in de tent wat warmer blijft. Heb je het geluk dat er sneeuw ligt, dan kun je natuurlijk ook een sneeuwwal om je tent opgooien.

Image

8. Bivakmutsen mogen weer

Het grootste deel van de warmte verlies je via je hoofd. ‘Heb je koude voeten? Doe dan een muts op’, hoor je weleens. In mijn kinderjaren liepen al mijn vriendjes en ikzelf daarom met een bivakmuts. Tegenwoordig hebben ze een beetje een controversieel imago. Dat hoeft helemaal niet, want in de meeste outdoorwinkels kun je best hippe varianten vinden en ze houden je hele hoofd, nek en hals lekker warm. Ook ’s nachts zijn ze erg fijn om in je mummie slaapzak je hoofd tegen de kou te beschermen.

Image

9. Geitenwollensokken van oma

Voor sokken geldt dat laagjes helpen om de kou buiten te houden, maar overdrijf niet. Twee lagen is in de meeste gevallen genoeg. Voor lange wandelingen door de kou gebruik ik een dunne sok om het eventuele zweet te absorberen en de geitenwollensokken die mijn oma ooit voor mij breide als isolatielaag. Zorg dat de sokken niet te strak zitten, want ze mogen de bloedsomloop niet belemmeren. Krijg je ondanks de sokken toch koude voeten? Check dan of de veters niet te strak zitten.

Image

10. Heat pads in je handschoenen

Als je de hele dag buiten bent – en dat ben je als je in de winter kampeert in een tent – dan zijn heat pads een uitkomst. Het zijn kleine zakjes die je aan de binnenkant van je handschoenen of wanten kunt schuiven en die een aantal uren warmte af geven. Het duurt meestal een half uurtje voordat ze echt warm zijn, maar daarna blijven ze een uur of vijf prima werken. Ook nog eens erg betaalbaar.

Image

11. Koffiefilterzakjes voor de sneeuw

Ga je echt off the beaten track, dan gebruik je vaak waterfilters. Deze werken echter niet als het vriest en ook chemische filters werken trager in koud water. Gebruik je de laatste, geef deze wat extra tijd om hun werk te kunnen doen. Als je gesmolten sneeuw als water wilt gebruiken, neem dan koffiefilters mee. Hiermee kun je namelijk makkelijk het zand, de stokjes en blaadjes uit de sneeuw zeven.

Image

12. Suiker is je vriend

Hitte maakt dorstig, maar kou ook. Het is in de winter net zo belangrijk om goed te drinken als in de zomer. Het probleem is echter vaak dat drinken bevriest. Een oplossing hiervoor is om je eigen suikerwater te maken. Kook ’s avonds voor het slapen gaan een paar ketels water. Doe er flink wat suiker bij en giet dat in een paar PET-flessen. Voordeel is dat je de flessen ook als kruik kunt gebruiken, het water door de suiker minder snel bevriest en de suiker je overdag extra energie geeft. Win, win, win lijkt me.

Image

13. Kniematjes

Je vindt ze in iedere bouwmarkt. Van die kniematjes met banen in alle kleuren van de regenboog. Deze dingen zijn licht en isoleren prima. Super handig dus om op te zitten als je lichtgewicht gaat kamperen in de winter. Je kunt hiervoor ook de isolatiemat voor onder je slaapmat gebruiken maar die wordt dan weer nat én is vaak minder zacht.

Image

14. E-readen met je neus

Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik ben een groot fan van de e-reader. De avonden en nachten zijn lang in de winter dus genoeg tijd om lekker te lezen. Ik weet niet of je weleens een boek hebt gelezen met handschoenen aan? Niet te doen! Met de e-reader heb je een rand die makkelijk vast te houden is en de pagina omslaan doe ik met mijn neus. Werkt als een trein. Daarnaast heb je geen zaklamp nodig. Als dat je toch wat te acrobatisch is, dan zijn er ook handschoenen die op de wijsvinger een stuk stof hebben waarmee je ook schermen kunt bedienen.

Image

Wat neem jij mee als je gaat winterkamperen?

Dit is geen complete kant-en-klare paklijst voor het winterkamperen, maar het maakt het kamperen in de winter wel een stuk aangenamer. Eerder gaf ik op Kampeermeneer.nl al 17 tips om warm te blijven als je gaat kamperen in de kou. Ben jij een echte winterkampeerder en heb je nog een handige tip die op het lijstje thuishoort laat dan het dan weten op Facebook of Twitter.

Image

Tjerk Romkema is blogger en eigenaar van Kampeermeneer.nl. Hij kampeert al zijn hele leven (37 jaren lang) en kampeert met zijn gezin het liefste in een tent maar flirt af en toe ook met een vouwwagen. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampeerterreinen met kampvuursfeer, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Als kampeermeneer deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en tips en verhalen.