Image

Rust, stilte en vuur

Ongekende temperaturen in februari zette alles in mij aan om naar buiten te gaan. De kampeerspullen in de auto en op weg naar Drenthe. Op zoek naar rust en ruimte. Wellicht de stilte?

Fijne ingrediënten voor kamperen in het groen

Ongekende temperaturen in februari zette alles in mij aan om naar buiten te gaan. De kampeerspullen in de auto en op weg naar Drenthe. Op zoek naar rust en ruimte. Wellicht de stilte?

Ergens in het nergens

Hoe dichterbij ik bij Natuurkampeerterrein Borger kom, des te meer bomen zie ik om mij heen. Boswachterij Gieten-Borger is een groot natuurgebied waar een camping midden in de bossen ligt. Mijn navigatiesysteem brengt me bij het Buitencentrum Boomkroonpad. De medewerkers daar vertellen mij welk bospad ik mag nemen naar het Natuurkampeerterrein.

Met mijn auto mag ik een stuk het bos inrijden en dan kom ik terecht bij een behoorlijk uitgestrekt terrein. Echt midden in het bos. Wauw, wat een ruimte. Dat voelt gelijk heel fijn. Mijn kampeerplekje ligt wat achteraf. Heerlijk rustig daar.

Mooie mengelmoes

Het is voorjaarsvakantie en er zijn behoorlijk wat mensen erop uitgetrokken met dit mooie weer. Over het terrein verspreidt zijn tentjes, tipi’s met kacheltjes, caravans en campers in allerlei soorten en maten te vinden. Ik ben benieuwd of ze hier ook hadden gestaan als het minder zonnig zou zijn. Mooie vraag voor bij de kampvuurplaats vanavond.

Ik zet mijn tentje op en water voor de thee. Het geeft meteen een fijn gevoel. Zo midden in de natuur te zijn. Haast, deadlines, to-do-lijstjes zijn hier niet. Het wachten op het water dat langzaam maar zeker gaat koken zorgt voor indaling van rust. Een dikke zucht. Van klein geluk.

En daar zit ik dan. Met mijn kop thee in mijn hand. Ik tuur wat omhoog naar de bomen. Ik hoor eigenlijk niet zo veel. Het lijkt hier wel stil. Heel bijzonder. Af en toe wordt de stilte doorbroken door een vogel die zingt of een waarschuwingssignaal uitzendt. Daarna speel ik wat op mijn ukelele en geniet van de mooie plek waar ik vertoef.

Ik zie wat kleine tentjes op het veld en mooie omgebouwde camperwagens. Alles staat hier kriskras door elkaar. Wat een mooie, bonte mengeling. Ik neem nog een kop thee en geniet van de stilte en de natuur om me heen. Langzaam zakt de zon en daarmee steekt de kou gelijk de kop op. Het is natuurlijk wel gewoon wintertijd en dat merk je zodra het donker wordt.

Gezelligheid rondom het vuur

Gelukkig heb ik een terrein uitgezocht met een overdekte kampvuurplaats. En ik zie dat daar een oranje-gele gloed vandaan komt. En ik zie mensen rondom het vuur. Ik sluit aan. Ik warm me eerst even lekker op. Ik luister naar de verhalen. En er volgen fijne gesprekken.

Zo zijn er wat mannen uit Drenthe. Ze kennen elkaar al van jongs af aan en door het mooie weer en vakantietijd staan ze nu met z’n drieën hier. Ze wonen redelijk in de buurt en vinden deze plek zo fijn omdat er niks is. Geen kampwinkel, geen beheerders. Dat geeft zoveel rust en ruimte. Lekker in de natuur zijn. En het vuur is natuurlijk een mooie verbindende factor.

Er zijn ook wat pubers. Ze laten marshmallows boven het vuur transformeren tot smakelijke hapjes. Geen mobieltjes, wel vlammen om in te staren. Het is een warme avond zo rondom het vuur. En zo kruip ik aan het einde van de avond lekker verwarmd mijn slaapzak in.

De stilte van de natuur

Het is een enorm koude nacht. Gelukkig heeft de zon er zin in en is de volgende dag volop aanwezig. Ik maak mijn havermout warm en zie een klein rupsje over de grassprieten bewegen. Wat mooi om te zien. Ik hoor de vogels fluiten. Zij hebben er duidelijk ook zin in. Ik besluit om lekker te gaan wandelen.

Het is prachtig in Drenthe. Ik kom in een zandverstuiving-gebied terecht aan het einde van de middag. Het is er rustig. Ik kom nauwelijks andere mensen tegen. De zon zakt langzaam en dat zorgt voor mooie plaatjes.

Dimensies

In de avond ben ik weer bij de kampvuurplaats. Deze keer zitten er wat doorgewinterde kampeerders. Deze mensen balen eigenlijk dat het niet sneeuwt. Ze hebben een deel van een langeafstandswandeling gelopen en gaan deze de volgende dag voortzetten. Ook is er een man die al wandelend een route uitzet van kampeerterrein naar kampeerterrein. En dat gaat hij later met een groep jongeren herhalen.

Mooie verhalen, fijne gesprekken. De dansende vlammen. De marshmallows. De warmte. Naast de rust, stilte en ruimte vind ik de gezelligheid en verbinding rondom het vuur een fijn ingrediënt van dit terrein. En voor iedereen is die keuze anders. Er zijn ook kampeerders die een vuurtje bij hun eigen kampeermiddel hebben. Of het zonder het vuur doen.

Ik heb vele aspecten van natuurkamperen mogen ervaren dit weekend. Zowel de echte stilte in de Drentse natuur als de gezelligheid rondom het vuur bij de kampvuurplaats. Voor mij een heerlijke combinatie, die smaakt naar meer.

Ook zin om te gaan winterkamperen?

Er zijn 24 Natuurkampeerterreinen in de winter open!

Anita Boes is tekstschrijver, marketeer en organisator vanuit haar eigen bedrijf Bloeiprojecten. Daarnaast is zij fervent kampeerder, is zij buiten wanneer zij kan en organiseert ze stilte- en coachingswandelingen in natuur.