Image

888 kilometer door Nederland lopen

Jan wandelt voor het goede doel en overnacht (zoveel mogelijk) op de Natuurkampeerterreinen

Waarom zou je een wandeltocht van honderden kilometers door Nederland maken? Die vraag krijgt Jan Zeggelaar (35 jaar) regelmatig als hij vertelt over zijn plan. Toch voelt het voor Jan als een logische keuze: ‘Nederland is zo mooi! Een aantal jaar geleden heb ik een meerdaagse trektocht door Nepal gemaakt. Zoiets wilde ik graag nog eens doen. Je kunt daar natuurlijk de halve wereld voor overvliegen, maar tijdens corona heb ik ontdekt hoe mooi het hier is. Daarom blijf ik in Nederland.’

De wereld ontdekken
De coronapandemie had meer invloed op zijn beslissing. Jan: ‘Ik zat die periode veel thuis. Alleen, tussen de muren van mijn huis, terwijl ik juist de wereld wil ontdekken.’ Begin dit jaar hakte hij de knoop definitief door. ‘Vlak voor kerst kreeg mijn stiefbroertje Leandro een zwaar auto-ongeluk, waarna hij in coma belandde. Dat was het moment dat ik realiseerde dat ik moest gaan doen waar ik van droomde, want het kan zomaar te laat zijn.’

Jan zegde zijn baan op en stippelde een route uit. ‘Toen besloot ik om mijn wandeltocht te koppelen aan een goed doel, namelijk het revalidatietraject dat Leandro nu volgt: Libra Revalidatie & Audiologie. Hij heeft nu een laag bewustzijn en we hopen dat hij in dit traject stappen maakt. Sinds zijn ongeluk is hij door zoveel mensen met liefde en aandacht verzorgd. Ik kan weinig voor hem doen, maar ik kan wel geld ophalen voor de plek waar er zo goed voor hem gezorgd wordt.’

Expeditie Boemerang
‘Zo ontstond “Expeditie Boemerang”, zoals ik mijn tocht genoemd heb’, vertelt Jan. ‘Ik ga 888 kilometer door Nederland lopen. Het getal 8 heeft in Nepal een bijzondere betekenis, namelijk dat iets goeds ook weer terugkomt, net als een boemerang dus. En daar geloof ik ook echt in.’ Jan heeft zijn wandeltocht verdeeld over 44 etappes van zo’n 20 kilometer: ‘Ik start in april in Amsterdam en loop zo naar Haarlem. Daarna staan de kust en de Waddeneilanden op het programma, waarna ik naar het zuiden loop. Ik verwacht dat ik er zo’n tweeënhalve maand over ga doen.’

Onderweg overnachten doet Jan bij bekenden of in zijn tentje, het liefst op een Natuurkampeerterrein. ‘Vorig jaar heb ik voor het eerst op een Natuurkampeerterrein gestaan en dat beviel ontzettend goed. Je bent hier zo dichtbij de natuur en dat is precies waar ik tijdens mijn tocht naar op zoek ben. Buiten zijn, de natuur en elementen ervaren, en genieten van de rust.’

Op 8 april is Jan gestart met zijn wandeltocht. Ben je benieuwd hoe het hem vergaat? Op Instagram en Facebook doet hij verslag van zijn tocht. Hier lees je meer over zijn actie.

Wil jij ook wandelen in Nederland...

...en kamperen op onze Natuurkampeerterreinen? Bestel Het Groene Boekje 2022 en stippel snel jouw route uit!