Image

Met (jonge) kinderen naar een Natuurkampeerterrein

Wel het kampeergevoel, maar dan zonder gesjouw. Kies eens voor een huisje op een Natuurkampeerterrein!

Het begin van de zomervakantie: kampeerspullen op zolder bij elkaar zoeken, alles in de auto laden en gaan! En dan, als de tent staat en je op je campingstoel met een (plastic) wijnglas sangria neerploft, kan het grote genieten beginnen.

Zo zagen onze zomers er altijd uit, tot we in 2020 ouders werden. Kamperen met een baby, dat zagen we toch niet zitten. Passen we wel met z’n drieën in de tent? Wat doen we als hij ’s nachts alles bij elkaar brult? Krijgen we alles überhaupt wel in de auto gepakt of moeten we een aanhanger aanschaffen? Natuurlijk zijn er genoeg jonge gezinnen die hier geen problemen zien, maar wij gingen voor een veilig alternatief en boekten die zomer een huisje op een park. Heel comfortabel, maar het stond ook ver af van onze eerdere vakanties. We misten iets: het kampeergevoel.

Dit jaar doen we het anders: we gaan wel naar een Natuurkampeerterrein, maar dan zónder tent. Op verschillende terreinen zijn namelijk huisjes te vinden. In sommige huisjes kun je terecht voor één nacht, ideaal als je op doorreis bent. Maar om alvast een tip te geven: maak er vooral een langer verblijf van, want het is er heerlijk!

Image

Een extra kinderbedje op De Haverkamp

Onze eerste stop is Natuurkampeerterrein De Haverkamp in Voorst, waar we vier nachten verblijven. Hier staan twee zogenaamde Woodlodges: houten huisjes die van (bijna) alle gemakken zijn voorzien. Zo vind je binnen een volledig ingerichte keuken, een toilet en twee aparte slaapkamers met goede bedden. Het kinderbedje huren we erbij. Op de veranda staat een loungeset en een houtkacheltje, ideaal voor koude avonden. Alleen voor het douchen moet je naar het toiletgebouw, maar eigenlijk heeft dat ook zo z’n charme: op je slippers en met je douchetas die kant op wandelen geeft mij helemaal het kampeergevoel. Bijkomend voordeel: er is daar een enorme familiedouche met badje én badspeelgoed. Ideaal!

De Haverkamp is zo’n kampeerterrein waar iedereen zich vermaakt. Voor de kinderen zijn er twee plekken met zand, water, schepjes en emmers. Ook zijn er schepnetjes te leen om in de sloot te kunnen vissen. Meer heb je als kind niet nodig. Het terrein is heel groen en wordt ‘bewaakt’ door twee varkens die je af en toe wat te eten kunt geven. Er is een koelkast met lokale biertjes en wijn, de verse eitjes liggen klaar en er is een vriezer met ijsjes. Betalen doe je contant of met een QR-code, dus je kunt altijd iets pakken. Ook kun je aangeven of je ’s ochtends verse broodjes van de plaatselijke bakker wil.

’s Ochtends worden we wakker van de vogels, gooien de deuren van ons huisje open en ontbijten buiten met heerlijke, verse broodjes, terwijl ons zoontje zich vermaakt op zijn loopfiets en in de zandbak. Overdag fietsen we naar Zutphen of Deventer (ook handig: op De Haverkamp zelf kun je fietsen en zelfs een elektrische bakfiets huren) en ’s avonds spelen we spelletjes terwijl de kachel brandt. Wat een fijne plek is dit: het voelt alsof we kamperen, maar dan met alle voordelen van een huisje. We kunnen nu al niet wachten om weer terug te gaan.

Image

Spelen bij de zandbak op De Klashorst

Dan hebben we nog een weekje tegoed op Natuurkampeerterrein De Klashorst in Diffelen, tussen Ommen en Hardenberg. Hier vind je onder meer twee Skytelodges, die van buiten en van binnen prachtig zijn. Veel glas (zélfs aan de bovenkant, zodat je de ’s nachts de sterren kunt zien), vier goede bedden, een keuken én complete badkamer, uitzicht op de weilanden en een houtgestookte hottub. Wat een weldaad.

Hier voelen we ons meteen thuis. Dat heeft er ook mee te maken dat De Klashorst een prachtig Natuurkampeerterrein is, met ruime plekken die afgescheiden zijn door hoog, kruidenrijk gras. Er is een zandbak met speeltoestellen en een kleine plas in het midden van het terrein. Ook hier kun je aangeven of je ’s ochtends verse broodjes wil.

Eigenlijk verlopen onze dagen hier hetzelfde als op De Haverkamp, alleen worden we dankzij het vele glas net iets eerder wakker. Geen straf, want het licht ’s ochtends is prachtig. Daarna gaan de deuren open en ontbijten we met warme croissantjes op het terras, terwijl de koeien rustig voorbij sjokken. Ons zoontje vindt het prachtig en kan onophoudelijk naar die beesten kijken. Hij verkent het terrein met z’n loopfiets en speelt eindeloos met de graafmachine bij de zandbak. Fietsend ontdekken we de omgeving, waar we tot onze vreugde gewoon langs de weg verse asperges en aardbeien kunnen kopen. Naast het kampeerterrein is een plek waar je verse melk kunt tappen en pannenkoekenmeel kunt halen. Een perfecte maaltijd, zo met die verse aardbeien.

Van tevoren hadden we natuurlijk bedacht om minstens één avond in de hottub door te brengen. Klinkt perfect toch: kind in bed, jij in bad. Maar het is ’s avonds eigenlijk te warm, waardoor we ervan af zien. Dit geeft ons een mooi excuus om eens terug te komen. Want ook dit huisje smaakt naar meer: we genieten van het buitenleven, hebben helemaal het gevoel onderdeel van het kampeerterrein te zijn, maar zijn ook ontzettend blij met de keuken, badkamer en goede bedden.

Kortom: missie geslaagd, wij weten al hoe onze volgende vakantie eruit ziet!

Wil jij in een van deze huisjes verblijven? Boek hier de Woodlodge op De Haverkamp en hier de Skytelodge op De Klashorst.

Deze blog werd geschreven door Ieke Schout, marketing- en communicatiemedewerker van De Groene Koepel en (freelance) podcastmaker. Al een aantal jaar gaat zij met veel plezier naar de Natuurkampeerterreinen.

Zelf een huisje op een Natuurkampeerterrein huren?

Dat kan! Op verschillende terreinen vind je huisjes. Sommige zijn knus en relatief eenvoudig, andere juist heel modern en compleet. Vind snel het huisje en kampeerterrein dat bij jullie past!