Image

Kamperen op een Natuurkampeerterrein

Hier vind je alles over kamperen op een Natuurkampeerterrein.

Hoe vind ik mijn ideale kampeerplek?

Gebruik onze terreinzoeker op de website! Daar kun je zoeken op locatie, kampeermiddel en kun je alle kenmerken aanvinken die maken dat jij onbezorgd kan kamperen. Of blader door Het Groene Boekje, jouw handzame reisgenoot vol informatie over alle Natuurkampeerterreinen. Je bestelt ‘m hier

Wat zijn de drie categorieën Natuurkampeerterreinen?

  • Puur Natuur: Voor kampeerders die echt van back to basic houden. Deze terreinen komen het dichtst in de buurt van wildkamperen.
  • Natuur Plus: Wil je een stroomaansluiting bij je kampeerplek of wil je bij regen gebruik maken van een slechtweeraccommodatie? Dan zit je goed bij Natuur Plus.
  • Natuur Comfort: Geniet je van het kamperen in de natuur, maar ben je ook op zoek naar wat meer luxe, zoals verwarmd sanitair of verse broodjes in de ochtend? Kies dan voor Natuur Comfort.

Bij elk terrein staat aangegeven om welke categorie het gaat.

Is er een beheerder aanwezig?

Op de meeste terreinen is de beheerder in principe de gehele dag aanwezig en kun je bij hem of haar terecht met vragen en problemen. Bij de Staatsbosbeheerterreinen komt de boswachter dagelijks langs. Bij de terreinbeschrijving staat altijd een telefoonnummer waarop je de beheerder kunt bereiken.

Kan ik kamperen met een camper of kampeerbusje?

Veel terreinen zijn toegankelijk voor kampeerbusjes en voor kleine en middelgrote campers. Je wordt gevraagd de camper te gebruiken als ware het een caravan. Dat betekent dat de camper na aankomst blijft staan tot het eind van je verblijf. Bij sommige terreinen vind je maximum afmetingen en/of gewichten in de omschrijving. Let hierop bij het kiezen van een kampeerplek.

Bekijk hier alle terreinen waar je welkom bent met een kampeerbusje

Bekijk hier alle terreinen waar je welkom bent met een camper

Wat zijn de tarieven?

De prijzen voor een overnachting verschillen per terrein. Elke eigenaar of beheerder stelt deze zelf vast, hier hebben wij geen invloed op. In sommige gevallen kan er gedurende het jaar sprake zijn van een kleine tariefwijziging. Kijk voor de meest actuele informatie op de terreinpagina’s

Hoe lang kan ik blijven?

Natuurkampeerterreinen hebben geen vaste standplaatsen. Dat betekent dat je tent, caravan of camper er niet mag blijven staan als je een paar dagen weg bent. Ook mag je niet langer dan 28 dagen aaneengesloten op hetzelfde terrein staan. Zo krijgt de bodem de kans om te herstellen.

Hoe zit het met nachtrust?

Natuurkampeerders zijn rustzoekers. Daarom geldt op onze terreinen een nachtrust van 22.00 tot 8.00 uur. Zo val je heerlijk in slaap met het geluid van de wind door de bladeren en sta je op met het geluid van tsjilpende vogels.

Mag mijn auto of motor het terrein op?

Op Natuurkampeerterreinen vind je geen auto’s of motoren naast de tent of caravan. Alleen bij aankomst mag je op sommige terreinen met de auto of motor het terrein op, daarna kun je je voertuig parkeren op een centrale parkeerplaats. Op een deel van de terreinen breng je je bagage vanaf de parkeerplaats met een (hand)kar naar je kampeerplaats.

Zijn er speciale plekken voor trekkers?

Ja, er is op bijna alle terreinen altijd een plekje vrij voor trekkers die lopend of op de fiets bij een terrein aankomen. Toch is het goed om altijd even te bellen voordat je aankomt. Zo hoeven beheerders in drukke periodes niet onnodig plekken vrij te houden. We vragen hiervoor je begrip.

Zijn huisdieren welkom?

Op veel van onze terreinen zijn huisdieren toegestaan. De belangrijkste voorwaarde is dat ze altijd aangelijnd zijn. Hier rekenen je medekampeerders op. In de terreinzoeker kun je het kenmerk ‘huisdieren toegestaan’ aanvinken om zo een overzicht te krijgen van alle terreinen waar huisdieren zijn toegestaan.

Bekijk hier alle terreinen waar huisdieren welkom zijn

Is er stroomaansluiting op het terrein?

Meer dan de helft van de terreinen heeft plaatsen met stroom. Je vindt ze in de terreinzoeker door het kenmerk ‘elektriciteitsaansluiting’ aan te vinken.

Bekijk hier alle terreinen met plaatsen met stroom

Waar kun je een vuurtje stoken?

Niets zo fijn als een vuurtje stoken als je aan het kamperen bent. Maar wat is er precies mogelijk? We vertellen je er hier meer over.

Zijn er Natuurkampeerterreinen in het buitenland?

Er zijn geen zusterorganisaties in het buitenland, maar in ons netwerk vind je wel Natuurkampeerterreinen in Frankrijk. Je vindt ze in de terreinzoeker.

Ik heb geen tent en wil graag naar een Natuurkampeerterrein

Op sommige terreinen staat een ingerichte klassieke tent of een duurzaam huisje. Verstopt in de bosrand of in een hoekje van het kampeerveld. Je vindt ze in de terreinzoeker.

Ik wil met een vriendengroep gaan kamperen

Als je met je vrienden of je familie wil kamperen of een feestje wil vieren, dan kan dat op een van de GroepsNatuurkampeerterreinen, waar je vaak zelfs je eigen veldje krijgt. Kamperen met een groep is op de Natuurkampeerterreinen niet toegestaan.

Kan ik trouwen op een Natuurkampeerterrein?

Op sommige terreinen kun je elkaar het ja-woord geven. Fluitende vogels op de achtergrond, blote voeten in het gras, een diner aan lange tafels in de buitenlucht. En ’s avonds, na het kampvuur, blijven al je gasten kamperen. Dat klinkt als een sprookje!

Vind jouw trouwlocatie in de natuur met het filter ‘Trouwen in de natuur’ in de terreinzoeker.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stuur dan even een berichtje, we beantwoorden je vraag graag!