Image

Hangmatkamperen

Wiegend in slaap vallen met een minimale ecologische voetafdruk

Hangmatkamperen wint in Nederland aan populariteit. Steeds meer Natuurkampeerterreinen spelen daar op in door speciale hangmatplaatsen aan te bieden. Benieuwd of het iets voor jou is?

Over het algemeen wordt aangenomen dat de oorsprong van de hangmat in Zuid-Amerika ligt. Op zich logisch, als je bedenkt wat daar ’s nachts allemaal over de grond loopt en kruipt, dan ga je het hogerop zoeken. Bovendien blijft je slaapplaats in de vochtige jungle zo beter droog. Door Europese ontdekkingsreizigers is de hangmat op schepen in gebruik genomen als een praktische manier van slapen, en is zo bij ons terecht gekomen.

Image

Vandaag de dag wordt het hangmatkamperen steeds populairder, en dat is niet zonder reden. Het is een prettige en comfortabele manier van kamperen: er is niets fijners dan in je hangmat een beetje heen en weer te wiegen en zo heerlijk in slaap te vallen. Daarnaast is een hangmat zeer makkelijk schoon te houden. Doordat je boven de grond hangt, heb je geen last van takjes, zand of water. Hierdoor verstoor je de bodem ook niet, waardoor je ecologische voetafdruk minimaal blijft.

Omdat een hangmat tussen twee objecten in de lucht hangt, kan koude lucht niet alleen van boven en van de zijkant komen. De grootste afkoelende factor is de onderkant! Daarom gebruik je een onderdeken, ook wel underquilt genoemd. Deze bevestig je onder de hangmat, zodat je een isolatielaag creëert. Met de juiste onderdeken kun je zelfs midden in de winter nog comfortabel ‘hangen’.

Naast isolatie aan de onderkant heb je ook een slaapzak of bovendeken (topquilt) nodig. Neem ook een tarp als bovendekking mee, evenals een paar haringen. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan wanneer je met een tent, matje en slaapzak op pad gaat.

Je eerste gevoel is misschien om in lijn met de hangmat te slapen, maar deze houding is niet aan te raden. Zo krijg je bijvoorbeeld snel last van je nek, schouders en knieën. Ga daarom diagonaal liggen, in de zogenaamde Braziliaanse stijl. Leg je hoofd bij de rand rechts en je voeten bij de rand links, of juist andersom. Dit is de meest natuurlijke en comfortabele houding voor je lichaam.

Image
Hangmatkamperen op Natuurkampeerterrein Fleremaheerd

Let bij het ophangen van je hangmat op de volgende punten:

  • Zoek naar twee stevige ankerpunten die minimaal 3 en optimaal 4,5 tot 5 meter uit elkaar staan (ongeveer zes stappen).
  • Bevestig de hangmat op ooghoogte, waarbij je het voeteneind zo’n 15 centimeter hoger hangt dan waar je met je hoofd gaat liggen. Dit voorkomt dat je met je bovenlichaam naar onderen schuift als je gaat liggen.
  • Idealiter is de hoek van je bevestigingslijnen tussen het ankerpunt en de hangmat zo’n 30°. Dit is makkelijk te controleren door van je duim en wijsvinger een pistool te maken en deze tegen je beves tigings lijn aan te houden. Raakt die de top van je duim en wijsvinger? Dan zit je goed!
  • Rits de hangmat open en ga voorzichtig in het midden zitten. De lijnen komen nu langzaam op spanning. Een beetje gekraak daarbij is normaal. Het is ideaal wanneer je je voeten op de grond kunt zetten zonder je bovenbenen af te knellen. De hangmat is nu klaar voor gebruik!
instructie hangmatkamperen

Enthousiast geworden?

Je kunt op zo’n 35 Natuurkampeerterreinen terecht met een hangmat.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Team Backpackinglight.nl.