Image

Kamperen met je gravelfiets

Fanatiek gravelfietser Erwin Sikkens verzamelde vijf gravelroutes die je rechtstreeks kan fietsen vanaf Natuurkampeerterreinen in zijn favoriete gravelgebieden.

Zegenoord (GD)

Op de Veluwe is het prachtig gravelfietsen, maar zo mooi als op de Loenermark tref je het maar zelden. Vanaf Natuurkampeerterrein Zegenoord fiets je rechtstreeks het gebied in, rijk aan bos, heide en brede gravelwegen. Van start tot finish geniet je van de subtiel klimmende hoogtemeters die hun hoogtepunt bereiken in het nabijgelegen Nationaal Park Veluwezoom.

Image

De Dennen (DR)

In een landschap gekenmerkt door bos en veen vind je een unieke combinatie van breed slingerende bospaden en oude keienwegen, perfect voor gravelfietsers. De houten vlonderbrug in het bos bij Grolloo geeft je prachtig zicht over het omliggende laagveen en is de perfecte plek voor een korte pauze. Een gravelfietsparadijs bij Natuurkampeerterrein De Dennen om helemaal tot rust te komen.

Image

Hoeve Krekelberg (LB)

Zuid Limburg is populair onder racefietsers, maar is stiekem nog veel mooier met de gravelfiets. (Her)ontdek dit gebied vanaf Natuurkampeerterrein Hoeve Krekelberg, terwijl je over verstilde land- en gravelweggetjes door het heuvelrijke landschap fietst. Van sportieve beklimmingen rondom Valkenburg tot belonende vergezichten en volstrekte stilte op de toppen ervan.

Image

De Olde Lucashoeve (OV)

Van vergezichten op de Holterbergse heide tot pittoreske gravelpaden langs de kalm voortkabbelende Regge. Op en om de flanken van stuwwal de Sallandse Heuvelrug vind je de perfecte combinatie van vlakke en glooiende gravelpaden, die je regelmatig doen vergeten dat je in Nederland bent. Een divers gebied bij Natuurkampeerterrein De Olde Lucashoeve dat geen gravelfietser mag missen.

Image

Het Leenderbos (NB)

Ontdek de prachtige Brabantse natuur bij Natuurkampeerterrein Het Leenderbos met een hoop afwisseling voor de gravelfiets. Vanaf de strak aangelegde gravelpaden over de uitgestrekte Strabrechtse Heide, fiets je korte tijd later over slingerende bospaadjes in het Leenderbos. Vergeet na alle heidepracht zeker niet te stoppen bij abdij de Achelse Kluis, wanneer je kort over de Belgische grens hopt.

Image

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Erwin Sikkens, bekende gravelfietser en bikepacker (hij maakte ook de prachtige foto’s). Erwin is de maker van de GREEN DIVIDE, met een lengte van 300 kilometer is dit de langste groene offroad bikepacking route van Nederland. Hij kampeert regelmatig met of zonder gezin op Natuurkampeerterreinen.

Een van de vijf gravelroutes fietsen?

Bekijk de routes in de Komoot-collectie van Erwin.